BM Özel Raportörü Margaret Satterthwaite, yaptığı yazılı açıklamada, Beyrut Limanı'ndaki patlamadan etkilenenler için adaleti engelleyen "gereksiz" gecikmeleri kınadı.

Satterthwaite, patlamanın soruşturulmak üzere Lübnan Yüksek Yargı Konseyine sevk edilmesinden bu yana yetkililerin, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ve güvenlik görevlilerinin sorgulanmasına izin verilmesi yönündeki yargı taleplerini reddettiklerini belirtti.

Hükümetin eski bakanlar hakkında tutuklama emirlerini yerine getirmediğini anımsatan Satterthwaite, Şubat 2021'de soruşturmayı yürütmek üzere atanan Yargıç Tarık Bitar'ın görevini yerine getirmesine yönelik artan engeller ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Satterthwaite, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Davaya karışmış eski devlet görevlilerinin ve diğerlerinin samimiyetsiz şekilde davayı incelemek üzere atanan soruşturma hakimlerine yönelik geri çekme işlemlerine ve diğer zorlayıcı eylemlere başvurduklarına dair haberlerden derin rahatsızlık duydum. Bu durum, Şubat 2021'de bir soruşturma yargıcının değiştirilmesine ve son aylarda soruşturmanın birkaç kez askıya alınmasına yol açtı."

Patlamayla ilgili kimse yargılanmadı

Yargıç Bitar'ın işini yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu güvenliğe sahip olması gerektiğine işaret eden Satterthwaite, liman patlamasıyla ilgili soruşturmaya müdahale edilmesi ve soruşturmanın hakimine yönelik tehdit konusunda ciddi endişe duyduğunu belirtti.

Satterthwaite, Lübnan makamlarına bu tehditlerin soruşturulmasının yanı sıra yargıcın, meslektaşlarının ve ailesinin yeterince korunması çağrısında bulundu.

Yargıçların işlerini yaptıkları için disiplin cezasına çarptırılmaması gerektiğini vurgulayan Satterthwaite, Lübnan makamlarını, "soruşturmanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü korumak için acil adımlar atmaya ve patlamadan sorumlu olanların hesap vermesini sağlamaya" çağırdı.

"Bugüne kadar 218 kişinin ölümüne, 7 bin kişinin yaralanmasına ve 300 bin kişinin yerinden edilmesine neden olan patlamayla ilgili kimse yargılanmadı." ifadesini kullanan Satterthwaite, patlamanın, Beyrut Limanı'nı yerle bir ettiğini, şehre büyük zarar verdiğini ve insan sağlığı ile çevreye büyük zararlar verebilecek kimyasalları açığa çıkardığını vurguladı.

Satterthwaite, patlama nedeniyle mağdur olanların yakınlarının 2 yılı aşkın süredir adalet aradığını kaydetti.

Beyrut Limanı'ndaki patlama

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Patlamada 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Patlamayla ilgili soruşturma süreci Lübnan'da siyasi tartışmalara yol açmıştı.

Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen ilk yargıç Fadi Savvan, eski Başbakan Hassan Diyab ile 3 eski bakanı olayda "ihmali ve kusuru bulunmakla" suçlamasının ardından görevden alınmış ve yerine Tarık Bitar atanmıştı. Ancak yargıç Bitar da Savvan gibi siyasilere yönelik kararlarından sonra hedef haline gelmişti.

Eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ile eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir'in avukatları, Aralık 2021'de, Bitar'ın "soruşturmayı siyasileştirdiği" iddiasıyla görevden alınması talebiyle dava açmıştı. Bunun üzerine Temyiz Mahkemesi, Beyrut Limanı'ndaki patlamayla ilgili soruşturma sürecini askıya almıştı.

Lübnan basınındaki haberlerde, hakkındaki şikayetlerin üzerinden yasal sürenin geçmesi ve herhangi bir sonuca varılmaması üzerine Bitar'ın yeniden soruşturmaya başladığı belirtilmişti.

Bitar, 13 aylık aradan sonra tekrar başladığı soruşturma kapsamında, " cinayet, kundaklama ve sabotaj" gibi suçlamalardan ötürü Başsavcı Gassan Uvaydat ve 3 hakimin ismini daha iddianameye eklemişti.

Uvaydat, Bitar'ın dosyadan el çektirildiği ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek tüm yetkilerinin alındığını duyurmuştu. Bitar ise hakkında iddianame hazırlanana kadar dosyayı inceleyerek görevine devam edeceğini açıklamıştı.

Uvaydat, "istisnasız bir şekilde" liman patlamasında yargılanan tüm tutukluların serbest bırakılması ve söz konusu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı vermişti.

Muhabir: Haber Merkezi