Bankalara borcu olan vatandaşları üzen olağanüstü haber geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verilerinde bankacılık sektörünün kredi hacminde artış yaşandığını bildirdi. Takibe alınan alacakların ciddi oranda arttığı tespit edilirken, detaylara bakıldığında vatandaşların borçlarını ödemekte daha da zorlandığı tespit edildi.
Sene başında yapılan ücret artışlarının ardından ikinci yarıda asgari ve temel ücrete zam yapılmaması ve emeklilere verilen zamların düşük olması vatandaşları olumsuz etkilerken, bankalara olan borçlar da ödenemedi.
BDDK'nın açıkladığı verilere göre yıl başından bu yana toplam kredilerin nominal büyüme oranı yüzde 25 oldu. Tüketici kredilerine bakıldığında ise bu rakam yüzde 18 seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde konut kredileri %4 oranında büyürken, taşıt kredileri %13,77 oranında düştü.
Tüketici kredilerinde yüzde 28 artış yaşanırken, kredi kartı hacminde de yüzde 35 artış yaşandı. Ticari krediler %24,87 arttı.
İzlenen ihtiyaçlara baktığımızda sayının giderek arttığını görüyoruz.
Tüm kredilerdeki takipteki alacaklar %31,73 arttı. İhtiyaç kredilerinde yüzde 46,60 artış yaşanırken, konut kredilerinde bu oran yüzde 25,88 oldu.
Taşıt kredisi faiz oranı yüzde 44,28, ihtiyaç kredisi faiz oranı ise yüzde 47,03 oldu.
Yılbaşından bu yana kredi kartlarındaki takipteki krediler %156 oranında arttı. Ticari kredilerdeki artış ise %14,98 oldu.
Takipteki alacakların tüm kredilere oranı yüzde 1,65 iken Mart ayında yüzde 1,53'e geriledi. Yıl ortasında ücret artışının olmaması nedeniyle oranlar Temmuz ayında yeniden yükseldi. Ağustos ayında oran 1,73'e yükseldi.
Bireysel kredilerdeki artış daha yatay seyrederken, yüzde 1,98 olan faiz oranı 2,46'ya yükseldi.
En yüksek takip kredi kartlarında gerçekleşti. 1,37 olan takibe düşme oranı 2.59 seviyesine kadar fırladı.