Bangladeş’in para birimi takadır. Resmi adı Bangladeş takası olan bu para biriminin basım ve dağıtım hakları Bangladeş Merkez Bankası’na aittir. Uluslararası ekonomi alanında bu para birimi TK kısaltması ile kullanılır. Bangladeş takası dünya üzerindeki en az değere sahip para birimlerinin başında gelir.
Bangladeş Para Biriminin Tarihçesi Nasıldır?
Bangladeş’in resmi para birimi ilk olarak 1972 yılında basılıp dağıtılmaya başlanmıştır. O zamandan günümüze kadar ülkede Bangladeş takası kullanılır.
Bangladeş’in Coğrafi Konumu Neresidir?
Bangladeş, Güney Asya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin kuzey ve batı komşusu Hindistan’dır. Güneydoğu’da ise Myanmar ile sınırı kesişir. Bangladeş güneyi ise Hint Okyanusu ile çevrelenmiş vaziyettedir.
Bangladeş Bayrağı Ne Anlama Gelir?
Bangladeş’in bayrağı yeşil zeminin orta kısmında yer alan kırmızı yuvarlaktan oluşur. Bayrağın büyük bir kısmını kaplayan yeşil rengi ülkenin bereketli topraklarını simgeler. Orta kısımda yer alan kırmızı yuvarlak ise Bangladeş topraklarının üstüne doğan güneşin bir sembolüdür. Bayraktaki kırmızı renginin diğer anlamı ise Bangladeş uğruna savaşıp canını veren pek çok vatandaşın anısıdır.
Bangladeş’in Başkenti Neresidir?
Bangladeş’in başkenti Dakka ülke için en önemli şehirdir. Ülkenin ekonomik ve kültürel yükünün büyük bir kısmı Dakka’nın omuzlarındadır. Bu şehir yalnız Bangladeş için değil, Güney Asya bölgesi için de önem taşır. Dakka, dünya üzerinde en kalabalık 9 şehir olma unvanını taşır. Başkentte sıcak ve tropikal bir iklim hakimdir. Ülkedeki ekonomik atılımların büyük bir kısmı başkent üzerinden gerçekleştirilir.
Bangladeş’in Diğer Şehirleri Nelerdir?
Bangladeş, 8 idari bölgeye sahip bir ülkedir. Ülkenin yönetimi idari bölgeler üzerinden yapılır. Bangladeş toplam 64 şehre sahiptir. Bu şehirler içinde ekonomik ve kültürel olarak öne çıkanlar Çitagong, Khulna, Rajshahi ve Sylhet’tir.
Bangladeş’in Nüfusu Ne Kadardır?
Bangladeş’te yapılan son araştırmalara göre nüfusun 172,954,319 kişiden oluştuğu belirtilmiştir. Aynı veriye göre Bangladeş, dünya nüfus sıralaması listesinde 8. basamakta yer alır. Bu da Bangladeş’i dünyanın en yoğun nüfusuna sahip ülkelerinden biri yapar. Ülkedeki nüfusun aşırı olması nedeniyle ekonomik olarak zorluk yaşanır. Aynı zamanda ülkenin refah seviyesi bir hayli düşüktür.
Bangladeş’in Resmi Dili Nedir?
Bangladeş’te konuşulan resmi dil Bengalce'dir. Bunun dışında ülkenin pek çok noktasında İngilizce kullanılır. Özellikle ticaret ve siyaset alanlarında işlerin yürütülmesi için İngilizce bilinmesi şarttır. Bunun yanı sıra ülkede konuşulan çok sayıda azınlık dili vardır.
Bangladeş Ekonomisi Nasıldır?
Bangladeş, dünya üzerindeki en zayıf ekonomilerden birine sahiptir. Bu nedenle ülke vatandaşlarını çok büyük bir kısmı yoksulluk derecesinin altında yer alır. Buna rağmen ülkede 2010 yılından itibaren bazı ekonomik atılımların gerçekleştiği görülür. Ülkenin başkenti Dakka ihraç merkezi olmasıyla bilinir. İhraç edilen ürünlerin başında pirinç, darı ve Hint keneviri bulunur. Ülkenin kadın vatandaşlarına istihdam yaratmak adına son yıllarda birtakım atılımlar yapılmıştır.
Bangladeş Hangi İklime Sahiptir?
Bangladeş, ılıman iklime sahip bir ülkedir. Ülkede muson yağmurları yoğun olarak görülür. Bu nedenle çok sayıda sel felaketi meydana gelir. Yılın son 10 ayı bol yağışlı geçer. Akarsular açısından son derece zengin olan Bangladeş’te sıklıkla taşkınlar oluşur. Sel ve taşkınlar insanların mal ve can kaybı yaşamasına yol açar. Aynı zamanda tarımı kötü etkilediği için ekonomik gerileme yaratır.