Balık severlerin favori yemeklerinden biri olan balık çorbası, ülkemizde farklı yörelerde yapılmaktadır. Karadeniz’den Ege, Akdeniz’den Marmara’ya kadar her bölgede yapılan balık çorbası, içerisindeki besinler sayesinde insan vücuduna olumlu etkileri ile bilinir. Soğuk kış günlerinde sıcak sıcak tüketilecek balık çorbası tam bir şifa deposu olarak kabul edilir.
Balık çorbasını ilk kez evde yapacak olanlar, bu çorba için hangi balığın kullanılması gerektiğini araştırıyor. Bu yazımızda sizlere balık çorbası yaparken tercih edilebilecek balıkların hangileri olduğunu, çorbayı yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını ve enfes balık çorbası tarifi aktaracağız.
Balık Çorbası İçin Tercih Edilebilecek Balıklar
Balık çorbası yapacak olanlar, bu çorba için hangi balıkları tercih etmesi gerektiğini araştırıyor. Balık çorbası için tercih edilecek balıkların, beyaz etli balıklar olmasına özen gösterilmelidir. Palamut, kırlangıç ve iskorpit balık çorbası için en uygun balık türleridir. Bu balıklar ile çorba daha lezzetli ve içerisine eklenen sebzeler ile de daha sağlıklı olacaktır.
Balık Çorbasının Faydaları Nelerdir?
Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen balık çorbası tam bir şifa kaynağıdır. Sonbahar ve kış aylarında tercih edilen bu çorbanın insan sağlına faydaları şu şekilde sıralanabilir;
* Balık çorbası bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında bulaşıcı özelliğe sahip olan grip ve nezle gibi rahatsızlardan korur
* Zihin yorgunluğuna birebirdir
* Kalp ritmini dengeler
* Balık çorbasının bilinen en önemli faydası, Alzheimer’e karşı koruyucu olmasıdır
* Kemiklerin güçlenmesini sağlar
Balık Çorbası Hazırlamak İçin Gerekli Olan Malzemeler
Lezzetli ve sağlıklı bir balık çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanıyor;
* 250 gram haşlanmış balık
* 4 bardak su ve 6 su bardağı balık suyu
* 1 adet küçük kereviz
* 1 adet küçük havuç
* 1 adet küçük patates
* 2 diş sarımsak
* 1 adet büyük kuru soğan
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 – 2 damla limon suyu
* Tuz
* Karabiber
Balık çorbasının terbiyesi için gerekli olan malzemeler;
* 2 yumurtanın sarısı
* 1 çorba kaşığı un
* 2 çay bardağı süt
Balık Çorbası Nasıl Hazırlanır?
Balık çorbası hazırlamak için ilk olarak balıkları bir tencereye koyulması ve üzerine çıkana kadar su ilave edilmesi gerekir. Suyun içerisine yarım soğan da eklenir ve balıklar haşlanır. Haşlanan balıklar süzüldükten sonra derisi ve kılçıkları temizlenir. Temizlenen balıklar küçük küçük didiklenir. Balık hazırlandıktan sonra bir tavaya zeytinyağı eklenir ve kalan soğan yemeklik olarak doğrandıktan sonra sarımsak ile beraber kavrulur. Ardından balık suyu ve su ilavesi yapılır. Su kaynadıktan sonra havuç, kereviz ve patates küp küp doğranmış halde karışıma eklenir.
Karışıma tuz ve karabiber ilave edildikten sonra sebzelerin üzerine temizlenen ve didiklenen balıklarda ilave edilir. Tüm malzemeler pişince çorbanın altı kapatılabilir. Bu işlemlerden sonra çorbanın terbiyesi için derin bir kase içinde terbiye malzemelerinin hepsi karıştırılır ve çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Bir süre daha kaynatılan balık çorbası, servise hazır hale gelir.
Balık Çorbasının Püf Noktaları
Balık çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarından biri, terbiyenin pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılması ve ardından çorbaya ilave edilmesidir. Aynı zamanda balıkların haşlandığı sudan, süzme işleminden önce bir miktar ayrılıp çorbanın içerisine ilave edilmesi daha lezzetli bir tat elde edilmesini sağlayacaktır.