Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu görüşmelerine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile katılan Ertuğruloğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki değerlendirme toplantısında konuştu. Ertuğruloğlu, "Zaten Kıbrıs Türk devleti adına İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci üyeliğimiz var fakat orada da yeni adımların atılmasını bekliyoruz. KKTC'nin tanınma sürecinin başlamış olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Zorlu geçecek bir sürecin başladığının farkında olduklarını ve "hayal görmediklerini" söyleyen Ertuğruloğlu, "Bildiğiniz gibi Türk Devletleri Teşkilatı'nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ilk defa resmi adımız var ve bayrağımızla 'gözlemci üye' olmamız çok anlamlı ve önemli" ifadesini kullandı.
Ertuğruloğlu, ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Sadece Azerbaycan'ın değil çeşitli devletlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma noktasına geleceğini öngörmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl ve bu yıl, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmalarda, uluslararası camiaya, Genel Kurul gibi bir platformda açık açık bu çağrıyı yapması, KKTC'nin tanınmasını talep etmesi ve bizlerle ticari, ekonomik, siyasi ilişkiler kurulmasını gündeme getirmesi son derece anlamlı ve önemli."
AVRUPA, RUMLARI ŞIMARTTI!
Ertuğruloğlu, 1963'te Ada'daki sorunun başlamasından bu yana BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesini, Türk tarafını muhatap almamakla eleştirerek, şunları söyledi:
"Güvenlik Konseyi' derken 5 daimi üyeyi kastediyorum. Kıbrıs sorununu çıkaran bu yapıdır. Kıbrıs sorununu hâlâ daha dünya gündeminde tutan da bu yapıdır."
"Bu, bir ulusal davadır" diyen Ertuğruloğlu, bu konunun sadece Kıbrıs Türkü ve ana vatan (Türkiye) olarak değil TDT üyesi devletlerce de aynı şekilde görülmesini sağlamaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.