PAZARLIKLAR BAŞLIYOR
Komisyonun bugün yapılacak toplantısında, temel ekonomik veriler görüşülecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri tarafından sunulacak raporlar, ücret pazarlıklarının çerçevesini belirleyecek. Henüz bir rakam telaffuz etmeyen işçi ve işveren taraflarının bu verilerin ardından görüşmelere başlaması bekleniyor.
BİRİNCİ TOPLANTIDAN DETAYLAR
10 Aralık’ta yapılan ilk toplantıda, taraflar görüşlerini dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı analiz ederek, her iki tarafın da memnuniyetini sağlayacak bir ücret belirlenmesini ümit ediyoruz” dedi.
TİSK: “ÇALIŞANLARIN ALIM GÜCÜ DİKKATE ALINACAK”
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yeni ücret belirlenirken enflasyon oranlarının göz ardı edilmesi gerektiğini belirtti ve “İnsanların yüzünü güldürecek bir ücret tespit edilmesini bekliyoruz” dedi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, ücret belirleme sürecinde hem işveren hem de çalışanların alım gücünü dikkate aldıklarını ifade etti.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Yasa gereği, Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor. Komisyon, çalışma takvimi doğrultusunda toplantılar gerçekleştiriyor ve kararlar oy çokluğu ile alınıyor. Oy eşitliği durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın oyu belirleyici oluyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Bir işçinin işverene toplam maliyeti ise sosyal güvenlik primleri ve işsizlik sigortası dahil olmak üzere 23 bin 502 lira 94 kuruş.