Siron yemeğinin bilinen diğer adı silordur. Genel olarak Sakarya yöresinde silor olarak bilinen siron yemeği aslen Gürcü mutfağına ait bir tattır. Yemeğin adını ilk kez duyanlar, yapım aşamasının zor olabileceğini düşünebilir. Ancak oldukça kolay bir şekilde hazırlanan siron, damak tadına göre farklı seçeneklerle de tercih edilebilir.

Bazı yörelerde yoğurtlu olarak yapılan siron yemeği et suyu ya da tavuk suyu ile de tercih edilebilir. Aynı zamanda mantı formunda da tüketilebilen bu yemek için bugün Artvin yöresinin tarifini baz alacağız. Kolay bir şekilde hazırlanan siron yemeğini herhangi bir öğünde tercih edebileceğiniz gibi akşam yemeğinde sadece bu lezzetli yemeği tüketmeyi de tercih edebilirsiniz.

Artvin Usulü Siron İçin Gerekli Olan Malzemeler

Artvin usulü siron yemeğini hazırlamak için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanır;

* 200 gram hazır siron (hazır yufka)

* 2 yemek kaşığı tereyağı

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 kase yoğurt

Artvin Usulü Sironun Hazırlanışı

Artvin usulü siron yemeği hazırlamak için ilk olarak yufkalardan birinin masaya serilmesi ve bir ucundan diğer ucuna doğru yarım daire olacak şekilde katlanması gerekir. Katladıktan sonra yuvarlak köşesinden kıvırarak yufkanın dolanması gerekir. Bıçak yardımı ile bir parmak eninde olacak şekilde yufkalar kesilir ve tepsiye dizilir. Bu işlem hazır yufka kullanacak kişiler için geçerlidir. Siron kullanacak kişilerin ise sironları bir borcama boşluksuz bir şekilde dizmesi ve kaynar su ile ıslattıktan sonra fazla suyu dökmesi gerekir.

Borcama hazırlanan sironlar 200 derecelik fırına verilir ve on beş dakika kadar pişirilir. On dakika kadar sironların açılması ve yumuşaması beklenir. Bu aşamada tavada tereyağı ve zeytinyağı eritilir. Eritilen yağlar, sironların üzerine dökülen yoğurdun üstüne ilave edilir. Ardından sironlar bu kez 180 derecelik fırına verilir ve yoğurdun çekmesi beklenir.

Sironun Püf Noktaları

Siron yemeği yaparken hazır yufka yerine elde hazırlanan sironların kullanılması tercih edilmelidir. siron, hamurun yoğrulup, hazırlandıktan sonra açılır ve çok kurutulmadan bir miktar sac üzerinde pişirilir. Pişirme aşamasından sonra ince şeritler halinde kesilir ve bu şeritler rulo haline getirilir. Kalan kısımlar ise bir miktar kızarması için fırınlanıyor ve kurutuluyor. Hazırlanan sironlar genellikle bez torbalar içerisinde muhafaza edilir. Artvin yöresine uygun bir şekilde siron yemeği hazırlamak için bu aşamanın da özenle yapılmasında fayda olacaktır.

Siron yemeği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise yemeğin üzerine yoğurt ve yağ ilavesinden sonra fırında kalma süredir. Bu aşamada fırında çok fazla tutulan yemek çok kuru olabilir. Bu nedenle yoğurdun çekilmesi ile yemeğin fırından alınması ve sıcak sıcak servis edilmesi gerekir.

Erzincan Altınkaya'da deprem: 3.5 büyüklüğünde zelzele oldu Erzincan Altınkaya'da deprem: 3.5 büyüklüğünde zelzele oldu

Siron Yemeği Kaç Kalori?

Artvin yöresine özgü bu tarif ile dört porsiyon siron elde edebilirsiniz. Malzemeleri arttırarak daha fazla siron porsiyonu elde edebileceğiniz gibi bu lezzetli tadı tavuk suyu ya da et suyu ile de ıslatabilirsiniz. Bunun yanı sıra sironların üzerine et, tavuk ya da ceviz ilave edilerek de hazırlanabilir. Bu durum tamamen damak tadına bağlı olarak değişiklik gösterilebilir.

Bir porsiyon Artvin usulü siron yemeği ortalama olarak 200 ila 250 kalori arasındadır. Elbette bu oran tercih edilecek olan malzemelere göre de değişiklik gösterecektir.

Muhabir: Haber Merkezi