Güneydoğu bölgesinden çıkıp namını ülkenin dört bir yanına taşıyan Antep usulü ciğer kavurması en popüler tarifler arasındadır. Kendine has hoş aroması sayesinde diğer ciğer tariflerinden ayrıldığı için sıkça tercih edilir. Antep usulü ciğer kavurma yapmak için temel malzeme olan ciğerin yanı sıra pek çok baharata sahip olmak gerekir. Ciğerin potansiyeline ulaşması için nasıl pişirildiği de çok önemlidir. Antep usulü ciğer kavurma için gerekli malzemeler şu şekildedir:
· 500 gram kuzu ciğeri
· 1 tane ince kıyılmış büyük boy soğan
· 2 diş ince kıyılmış sarımsak
· 1 adet ince doğranmış kırmızı acı biber
· 1 adet ince doğranmış tatlı kırmızı biber
· 3 tane küp doğranmış domates
· Yarım çay bardağı zeytinyağı
· Tuz
· Karabiber
· Pul biber
· Kimyon
· Sumak
· Küçük 1 tabak dolusu kâse kıyılmış maydanoz, nane ve dereotu
· Bütün limonun rendelenmiş kabuğu
· 1 yemek kaşığı limon suyu
· Biber salçası
· Domates salçası
Antep Usulü Ciğer Kavurmanın Tarifi Nasıldır?
Gerekli malzemeleri aldıktan sonra lezzetiyle ağızları sulandıran Antep usulü ciğer kavurmanın yapımına geçilebilir. Yemeği yaparken baharatların bol eklenmesi ciğer kavurmanın lezzetini arttırabilir. Damak lezzetine bağlı olarak baharatlar farklı miktarlarda eklenebilir. Antep usulü ciğer kavurma yapmak aşağıda yer alan adımları sırasıyla izleyin:
· Ciğerlerin zar ve kas kısımlarını temizledikten sonra küp şeklinde doğrayın. Daha sonra bir kabın içine alın.
· Küp şeklinde doğradığınız ciğerlerin üzerine göz kararı tuz serpin. Tuzla karıştırdığınız ciğerleri yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında bekletin.
· Soğanları ince bir şekilde kıyın.
· Geniş bir tavanın içinde bir miktar yağ eritin. Daha sonra bu soğanları pembeleşene kadar kavurmaya başlayın.
· Sarımsakları ezip soğanların üzerine ekleyin.
· Dilimlemiş olduğunuz diğer sebzeleri de tavaya ilave edin.
· Tavanın içine damak zevkine göre pul biberi ilave edin. Daha sonra birkaç saniye karıştırın.
· Beklettiğiniz ciğerleri tavaya ilave edin. Ocağı yüksek ateşe ayarlayıp malzemeleri belirli aralıklarla karıştırın.
· Ciğerler renk değiştirene dek kavurma işlemini sürdürün.
· Ciğerler iyice kızardıktan biber ve domates salçalarını ilave edin. Daha sonra tavadaki malzemeleri karıştırın.
· Bu aşamada baharatları damak zevkinize göre malzemelerin üzerine serpip karıştırın.
· Tavaya ciğerlerin üzerini örtecek geçecek biçimde sıcak su dökün.
· Ocağın ateşini kısıp ciğerler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu esnada suyun durumunu görmek için tencerenin kapağını kapatmayın.
· Antep usulü ciğer kavurma yenmeye hazırdır. Bir servis tabağının içine bir porsiyon alıp taze yeşillikler ve diğer malzemeler yardımıyla süsleyin.
Antep Usulü Ciğer Kavurmanın Püf Noktası Nedir?
Antep usulü ciğer kavurmaya tadını veren şey kuyruk yağıdır. Bu yemeği pişirirken kuyruk yağı kullanarak lezzetini üst bir noktaya çıkarmak mümkündür. Doğru miktarda yağ kullanmaya özen göstermek gerekir. Ciğeri fazla pişirmek kurumasına neden olur. Bu nedenle orta düzeyde pişmesi yeterlidir.
Antep Usulü Ciğer Kavurması Neyle Servis Edilir?
Ciğer kavurmasının yanına en çok yakışan meze sumaklı soğan salatasıdır. Buna ek olarak sofrada salatalık turşusu ve ayran olması sofrayı zenginleştirir. Antep usulü ciğer kavurmasının yanına tercihe bağlı olarak pilav ya da bulgur yapılabilir.
Antep Usulü Ciğer Kavurmasının Kalorisi Kaçtır?
Kuzu ile yapılan Antep usulü ciğer kavurması diğer türlere nazaran daha yüksek kaloriye sahiptir. Bunun nedeni kuzu ciğerinin yağlı bir yapıya sahip olmasıdır. Bir porsiyon Antep usulü ciğer kavurması yaklaşık 137 kalori içerir.