Türkiye’nin geleneksel lezzetlerinden biri olan Antalya usulü piyaz her yemeğin yanına yakışan bir içeriğe sahiptir. Doyurucu olduğu için bazen tek başına tüm sofranın yükünü sırtlayabilir. Bu piyazı yapmak için en önemli kısım sos malzemelerini almaktır. Piyaza lezzetini veren asıl nokta eşsiz sosudur. Antalya usulü piyaz için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
· 3 bardak haşlanmış fasulye
· 1 kuru soğan
· 1 domates
· 1 demet maydanoz
· 2 yumurta
Piyazın tarator sosu için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:
· 3 kaşık haşlanmış fasulye
· 120 mililitre tahin (tam çay bardağı)
· 3 diş sarımsak
· 60 ml elma sirkesi (yarım çay bardağı)
· Yarım limonun suyu
· 60 ml zeytinyağı (yarım çay bardağı)
· 1 çay kaşığı kimyon
· 1 çay kaşığı tuz
Antalya Usulü Piyaz Tarifi Nasıldır?
Akşam sofralarını zenginleştirmek için doğru bir seçim olan Antalya usulü piyaz tarifi tadı damakta kalan bir lezzettir. Sayısız ana yemekle olan uyumu sayesinde herhangi bir zaman yapmaya uygundur. Piyazı yaparken fasulyenin iyi bir şekilde haşlandığından emin olmak önemlidir. Diğer husus ise tarator sosunun iyi bir kıvamda olması gerektiğidir. Antalya usulü piyazı yapmak için şu adımları izleyin:
· Yumurtaları bir kaba alıp haşlayın. Orta büyüklükteki yumurtalar için ideal kaynama süresi 10 dakikadır. Yumurtaların küçüklüğüne ve büyüklüğüne göre ayarlama yapabilirsiniz.
· Tarator sosunu hazırlamak için için rondonun içine 3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye, sarımsak, zeytinyağı, tahin ve elma sirkesini alın. Daha sonra damak lezzetine göre limon suyu, tuz ve kimyonu ilave edin.
· Malzemeleri rondonun içinde karıştırın. Krema kıvamını aldıktan sonra çalıştırmayı bırakın.
· Haşlanmış fasulyeyi geniş bir karıştırma kabının içine alın.
· Kabın içinde haşlanmış fasulyenin üzerine tarator sosunu dökün. Daha sonra birkaç dakika boyunca güzelce karıştırın.
· Kuru soğanı piyazlık bir şekilde doğrayın. Daha sonra elinizle ovun.
· Domatesleri küp şeklinde doğrayın.
· Birkaç dal maydanozu ince ince doğrayın.
· Haşlanmış yumurtaların kabuklarını soyun. Daha sonra dilimleyin.
· Sosa bulanan haşlanmış fasulyeyi geniş bir servis tabağının içine alın. Fasulyeleri tabağın iki yanına eşit bir şekilde yayın.
· Servis tabağındaki fasulyelerin üzerine soğanları ekleyin.
· Küp şeklinde doğradığınız domatesleri de tabağın üzerine yerleştirin.
· Son olarak haşlanmış yumurta dilimlerini de tabaktaki malzemelerin üzerine ilave edin.
· Tabağın üzerine kıydığınız maydanozu serpin.
· Antalya usulü piyazı bu tabakla birlikte servis edin.
Antalya Usulü Piyaz Yapımının Püf Noktası Nedir?
Antalya usulü piyaz yapımının en önemli noktası fasulyelerdir. Fasulyenin iyi haşlanması piyazın iyi bir kıvamda olmasını sağlar. Fasulyeleri haşlamadan bir gece suda bekletmek daha yumuşak olmalarına yardımcı olur. Yaklaşık 45 dakika haşlanan fasulyeler piyaz yapımı için idealdir. Düdüklü tencerede haşlanmayan fasulyelerin daha uzun süre pişirilmesi gerekir.
Piyazın tarator sosu bazı durumlarda istenen kıvamda olmaz. Böyle durumlarda sosun içine bir miktar ılık su eklenmelidir. İyice karıştırıldıktan sonra tarator sosu istenen kıvamı alır. Sosun yoğun olmasını isteyenler daha çok malzeme kullanabilir.
Antalya Usulü Piyaz Yapımı Ne Kadar Sürer?
Yukarda yer alan talimatlar uygulanırsa Antalya usulü piyazın yapımı yaklaşık 15 dakikayı bulur. Bu süreye önceden haşlanan fasulyeler dahil değildir.
Antalya Usulü Piyaz Kaç Kişiliktir?
Tarifteki malzemeler 4 ile 6 kişilik bir masaya yetecek kadar Antalya usulü piyaz yapılmasını sağlar.