İşverenler, çalıştırdıkları işçinin net ücretinin yanı sıra bazı ek giderleri de öder. Yasal yükümlülüklerden dolayı yapılan bu ödemelerde herhangi bir sorun çıkmaması adına işverenin bilgisi olması önem taşır. Bir işçinin maaliyeti hesaplanırken SGK işveren payı da ödenmelidir. Bu ödeme işveren tarafından gerçekleştirilir. İşveren payı, aylık ücretin yüzde 15,5’i kadardır. Söz konusu pay, işverenin işçiye ödediği net gelirin dışında bulunur.

Bir İşçinin Maaliyeti Ne Kadardır?

İşveren, işçiye her ay net maaş ödemesi yapmakla yükümlüdür. Bunun dışında yapması gereken bazı ek ödemeler de vardır. İşveren tarafından kesintiler yapılmadan önce işçi için ödenen bazı giderler bulunur. Harcanan bu giderlere meblağ brüt ücret adı verilir.

Brüt ücretin içinde net maaş, SGK işçi primi, işsizlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi ödemeleri yer alır. Söz konusu ödemelerin oranları her yıl değişiklik gösterir. İşverenin, SGK işveren payını da ödemek zorundadır. Bir işçinin, işverene toplam maaliyeti 2024 yılı için 23,502.94 TL’dir.

Brüt Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Çalışanın aldığı ücretin sigorta, kesinti ve vergilendirme işlemlerinden önceki haline brüt maaş adı verilir. Brüt maaşı bulmak için işçinin bordrosunda yer alan bazı ödemelerin toplanması yeterlidir. Net maaş, SGK primi, işsizlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi toplandıktan sonra brüt maaş ortaya çıkar. Buna örnek olarak 17 bin TL maaş ödenen çalışanın aldığı ücret haricinde 6 bin TL kesintisi olduğu gösterilebilir. Çalışanın brüt maaşı bu senaryoda 23 bin TL olur.

Net Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Net maaş, brüt maaş üzerinden sigorta, kesinti ve vergi ödemeleri kesildikten sonra ödenen ücrete denir. Brüt maaştan SGK primi, işsizlik sigortası, gelir vergisi ve damga vergisi çıktıktan sonra ele geçen maaştır. Net maaşın her yıl büyük oranda değişmesinin en önemli nedeni yapılan kesinti ve vergilerin dramatik bir şekilde değişmesidir.

SGK Prim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşçiler, devletin sağladığı sosyal güvencelerden yararlanmak adına belirli aralıklarla devlete ödeme yapar. Yapılan bu ödemeye SGK primi denir. SGK primi için ödenen taban tutar her yıl değişiklik gösterir. 2024 yılı için net asgari ücrette ödenen taban SGK primi 2,800.35 TL’dir. Bu tutar asgari ücretin yüzde 14’ünü oluşturur.

İşsizlik Prim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşçiler kendi rızaları dışında işyerinden uzaklaştırıldıkları senaryolarla karşılaşabilir. İşsizlik sigortası, bu tarz bir olay yaşayan işçilerin belli bir miktarda maaş almasına yarar. Devletin vermiş olduğu işsizlik primi sigorta sahibi işçinin prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanır. Buna göre işçinin brüt kazancından yüzde 1 işçi payı, yüzde 1 işveren payı ve yüzde 1 devlet payı alınarak primi hesaplanır.

Gelir Vergisi Tutarının Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gelir vergisi tutarının hesaplanmasında vergi matrahı ve gelir vergisi oranı önemlidir. Bu değerler çarpıldıktan sonra gelir vergisi tutarı ortaya çıkar. Gelir vergisi matrahı, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası payı kesintilerinin yapılmasının ardından belirlenir.

Diğer İşçilik Giderleri Nelerden Oluşur?

Temel ödemeler dışında işveren ve işçi arasında yapılan anlaşmaya göre bazı yan haklar bulunabilir. İşçi çalıştığı işe bağlı olarak yol, yemek, servis veya özel sağlık sigortası gibi haklardan yararlanabilir. Bu durum vergi ve kesinti dışında işverenin ek ödeme yapmasına yol açar. Ek ödemelerden kaçınma isteyen işverenler maliyet prosedürlerini sıkılaştırır.

Muhabir: Haber Merkezi