Kabak tatlısı illere göre farklı tarifler ile hazırlanabilir. Örneğin Antalya’da hazırlanan kabak tatlısının üzerine tayin eklenerek servis edilir. Antalya’nın birçok restoranın da kabak tatlısı sipariş edilirken Antalya usulü olarak belirtilir. Tayin ilavesi istemeyenler ise genellikle İstanbul usulü diyerek kabak tatlılarını sipariş eder.
Şehzadeler Şehri olarak bilinen Amasya’da da durum farklı değildir. Ancak bu kez tayin yerine pişirme farklılığı karşımıza çıkar. Amasya yöresinde yaşayanlar kabak tatlısı hazırlamaya bir gün önceden başlar. Amasya’nın kendine has lezzetlerinden biri olan kabak tatlısını siz de bu tarif ile deneyin ve farkı görün.
Amasya Usulü Kabak Tatlısı İçin Gerekli Olan Malzemeler
Farklı bir lezzet denemek için Amasya usulü kabak tatlısını evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Misafirleriniz için bu eşsiz lezzeti tercih edecekseniz, hazırlama aşamasına bir gün önceden başlamanız gerektiğini unutmayın. Amasya usulü kabak tatlısı için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanır;
* 1 kg ayıklanmış ve temizlenmiş bal kabağı
* 2,5 su bardağı toz şeker
Amasya usulü kabak tatlısının üzeri için gerekli olan malzemeler;
* Ceviz
Amasya Usulü Kabak Tatlısının Hazırlanışı
Amasya usulü kabak tatlısı hazırlamak için ilk olarak kabakların doğranması, temizlenmesi ve güzelce ayıklanması gerekir. Ardından bir tencere içerisinde bir sıra kabak bir sıra toz şeker olacak şekilde dizilmesi gerekir. Bu dizilim tüm kabaklar bitinceye kadar yapılır. Şeker ve kabaklar dizildikten sonra hazırlanan tencere bir gece boyunca bekletilir. Bu sayede şerbetin daha lezzetli olması sağlanır. Ertesi gün kabak ve şeker karışımı ocakta pişirilir. Ancak bu aşamada kabakların tamamen pişmemesine özen gösterilmelidir. Bir süre ocakta pişen kabakları bu kez fırına vererek, karamelize olması sağlanmalıdır. Ortalama olarak on ila on beş dakika fırında pişirilen kabak tatlısı tamamen şerbetlenmiş olacaktır. Pişen kabak tatlısını fırından çıkarttıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi beklenir ve üzerine ceviz eklemesi yapılarak servis edilir. Amasya usulüne uygun olarak pişirilen kabak tatlısının son aşamasının mutlaka fırında olmasına özen gösterilmelidir.
Amasya Usulü Kabak Tatlısının Püf Noktaları
Her yemek ve tatlıda olduğu gibi Amasya usulü kabak tatlısında da dikkat edilmesi gereken noktalar yer alır. Bunlardan ilki ve en önemlisi, kabak ve şerbetin birer sıra olacak şekilde tencereye dizilmesidir. Aynı zamanda bu işlemin ardından kabakların bir gece boyunca bekletilmesidir. Bunun yanı sıra ocaktaki pişirme aşamasında yüksek ateş yerine kısık ateşin tercih edilmesidir. Kısık ateşte kabak kendi öz suyunda pişmelidir. Bu sayede kabak tatlısının tadı daha lezzetli olacaktır.
Amasya Usulü Kabak Tatlısı Kaç Kalori?
Kullanacağınız tarif ile dört ila altı kişilik porsiyonlar elde edebilirsiniz. Kabak tatlısını servis etmeden önce tatlının oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Kalan tatlı bir cam saklama kabına alınarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Daha fazla kabak tatlısı porsiyonu elde etmek için malzemelerin sistematik olarak arttırılması yeterlidir. Ancak daha çok kabak tatlısı yapılacak ise bunların iki ayrı tencerede pişirilmesi tercih edilmelidir.
Kabak tatlısını bir porsiyonunda ortalama olarak 200 kalori bulunur. Tatlı kategorisinde yer alan kabak tatlısı, hamurlu şerbetli tatlı çeşitlerine nazaran daha düşük bir kalori değerine sahiptir. Ancak yine de şeker hastalarının bu tatlıyı tüketmemeye özen göstermesi gerekir.