Sağlık

Ağır engelli raporu hangi hastalıklara verilir? 2024 şartları nelerdir?

Engelli raporu, kamu ve özel sektörde pek çok işlevi olan ve faydalar sağlayan resmi bir belgedir. Söz konusu raporun hangi hastalıklara verildiğini ve kurumlardan alınabileceğinin detaylarına yazımızda yer verdik.

Abone Ol

Doğuştan ya da sonradan oluşan hastalıklar nedeniyle meydana gelen engeller kişinin gündelik hayatta sorunlar yaşamasına neden olur. Engel durumunu belirten bir rapor almak kamu ve özel kuruluşlara çeşitli başvurular sırasında gerekir. Aynı zamanda engel durumu olan kişilere devlet tarafından birtakım yardımlar sağlanır. Ağır engelli raporu ise belirli hastalıklara yönelik verilir. Hastaların durumu nedeniyle süresizdir. Ağır engelli raporunun verildiği hastalıklar

·         Astım

·         KOAH

·         Kanser

·         İltihaplı romatizma

·         Kronik böbrek hastalığı

·         Diyabet

·         Felç

·         Hepatit

·         MS

·         Kemik erimesi

·         Alzheimer

·         Depresyon

·         Crohn

·         Kistik fibrozis

Bu hastalıkların bir kısmı için ilaç tedavisi uygulanarak etkilerini azaltmak amaçlanır. Bazıları ise tedavisi edilemeyen rahatsızlıklardır. Bunlar dışında ağır engelli raporu verilen hastalıklar şunlardır:

·         Vücudun uzuv eksikliği ya da işlevsizliği durumunda ağır engelli raporu verilir. Buna örnek olarak bir bacağın olmaması ya da tedavi edilemeyen işitme sorunları gösterilebilir.

·         Tedavisi olmayan zihinsel gerilikler rapora tabidir.

·         Doğuştan gelen görme engeline sahip olanlar ağır engelli raporu alma hakkına sahiptir.

Ağır Engelli Raporu Şartları Nelerdir?

Engeli bulunan kişilerin rapor almak için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bunlardan ilki istenen belgelerin eksizsiz bir şekilde muayene olunacak kuruma teslim edilmesidir. Engel oranının en az yüzde 40 ya da üstünde seyretmelidir. Aksi taktirde engelli raporu için uygun şartlar oluşmamış sayılır. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir sağlık kuruluşunda tüm test ve muayenelerin yapılması istenir. Toplam 8 branştan hastanın sağlık durumuna gösteren muayene sonuçları alınmalıdır.

Ağır Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Hastaların engelli raporunu alması için Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilen bir hastaneye gitmesi gerekir. Tam teşekküllü bu hastaneler raporu vermek için gerekli muayene ve testleri yapacak donanıma sahiptir. Sağlık kurulu toplam 8 branştan meydana gelir. Hastanın durumuna göre tüm branşlardan muayene olunması gerekebilir. Tüm uzman doktorların raporda fikrini belirtmesi önemlidir.

Hasta, muayene ve test aşamasından geçtikten sonra sonuçların çıkmasını beklemelidir. Sonuçlar heyete gönderilir. Bu aşamada hasta ile ilgili son bir değerlendirme yapılır. Yapılan testlerin sonucu göz önüne alınarak hastanın engel derecesi kararlaştırılır. Engel oranı belirlendikten sonra raporu hazırlama aşaması başlar. Başhekim tarafından imzalanan engelli raporu hastaya teslim edilir.

Ağır Engelli Raporu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen sağlık kuruluşuna muayeneye gitmeden önce birtakım belgeleri bulundurmak gerekir. Hastaya ait en az 2 vesikalık fotoğraf istenir. Bazı sağlık kuruluşları daha fazlasını talep edebilir. Hastanelerde bulunan engelli raporu başvuru dilekçesinin doldurulması istenir. Hastaya ait T.C. kimlik belgesi ve bir adet fotokopisi kayıt işlemleri için görevlilere teslim edilmelidir.

Süresiz Engelli Raporu İçin Ne Gerekir?

Hastaların süresiz engelli raporu alması için ilk olarak sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekir. MHRS sisteminden süresiz engelli raporu için randevu alınmalıdır. Sisteme giriş yaptıktan sonra il, ilçe ve hastane tercihleri girilir. Klinik kısmından “sağlık kurulu erişkin” seçeneği tercih edilir. Muayene yeri “sağlık kurul polikliniği” olarak ayarlanır.

Randevuya gidince ilk olarak bir form doldurulması istenir. Aynı zamanda talep edilen birtakım belgeler vardır. İlk olarak eğer SGK ya da başka bir kurum üzerinden yapılıyorsa buna ait bir belgenin teslim edilmesi gerekir. Hastanın geçmiş vakaları ile ilgili belgeleri hastaneye getirmesi istenir. Hasta eğer yatağa bağlıysa işlemleri uzaktan yapabilir.