Seyahat için yurtdışına giderken köpeğini de yanında götürmek isteyen kişilerin evcil dostu için birtakım belgeleri hazır etmesi gerekir. İnsanların yolculuk etmek için nasıl belgeleri yetkili kurumlara sunması gerekiyorsa evcil hayvanlar için de aynı zorunluluk bulunur. Köpeklerin de dahil olduğu evcil hayvanlar için yapılan düzenlemeler gereği kayıt işlemi yapılmalıdır. Yurt dışı seyahati için köpeğini yanında götürecek kişilerin aşağıdaki belgeleri ve gereklilikleri önceden yerine getirmesi istenir.
Mikroçip: Hayvanların kaybolmasını ya da çalınmasını engellemek için geliştirilen bu sistem yurtdışı seyahati için gereklidir. Köpeğin deri altına yerleştirilen mikroçip gerekli cihazlarda okutulduktan sonra evcil hayvan ve sahibi hakkında bilgileri görüntüler. Pil ya da benzeri bir güç kaynağı ile çalışmaz. Uzun ömrü sayesinde bir kere takıldıktan sonra başka işlem yapılmasına gerek kalmaz. Fiyatı uygun olan bu çipi yurtdışı seyahatinden önce köpeğe takmak zorunludur.
Sağlık Karnesi: Evcil köpeğe ait bir sağlık karnesi bulundurma zorunluluğu vardır. Evcil hayvan sahibinin adı, adresi, iletişim bilgileri, hayvanın eşkâli ve sağlık bilgileri gibi pek çok bilgi bu karne üzerinde yazar.
Aşı Karnesi: Seyahatten en az 3 ay önce köpeğe ait kan örneğinin Avrupa Birliği Ülkeleri tarafından onay verilen bir laboratuvarda test edilmesi zorunludur. Kuduz amacıyla yapılan bu testten 30 gün önce kuduz aşısı yapılmalıdır. Aynı zamanda köpeğin bağırsak paraziti tedavisini de görmesi gerekir.
Sağlık Sertifikası: Seyahat yapılan ülkenin yerel dilinde ve İngilizce olmak üzere İl Tarım Müdürlüklerinden alınan sağlık sigortası gerekir. Evcil hayvana ait sağlık sigortası ıslak imzalı olmalıdır. Yurtdışı seyahatinden 48 saat önce aşı karnesi, bir adet fotokopisi ve kuduz titrasyon testi ile İl Tarım Müdürlüğü’ne gidilir. Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü gerekli işlemlerden sonra köpeğe ait bir sağlık sertifikası verir.
Uçak Bileti: Yurtdışı seyahati için bilet alırken uçak firmasına köpeğin de seyahat edeceğinin bilgisi verilmelidir. Bu sayede evcil hayvan için ayrı olarak rezervasyon oluşturulur. Köpeğin kafesinin üzerine onun ve sahibinin adı, adres ile telefon bilgileri yazılmalıdır. Uçuş sırasında bir sorun yaşamamak adına köpeğin tüm yolculuk belgelerini bulundurmak önemlidir.
Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır?
Köpeğin yurtdışına seyahat edebilmesi için pasaportunun çıkarılması gerekir. Bunun için ilk olarak çip takılır. Ardından evcil hayvan pasaportu için veteriner tarafından ilgili form doldurulur. Köpekten kan alan veteriner bunu incelenmesi adına pasaport fotokopisi ile ilgili kuruma yollar.
Yurtdışı çıkışının yapılacağı ilde yer alan Gümrük Veterinerliğine kuduz titrasyon testi ile başvuru yapılır. AB ülkelerine yolculuk yapılacaksa söz konusu testin en az 3 ay öncesinden yapılması zorunludur. Test ücreti için belirlenen bankaya para yatırıldıktan sonra dekont açıklamasına Kuduz Titrasyon Testi yazılır.
Kuduz aşısı yapılmasını takiben toplam 3 ay bekleme süresi bulunur. Sürenin bitiminde Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat edip Uluslararası Sağlık Sertifikası alınabilir. Sertifika alınmasının ardından 10 gün boyunca geçerliliğini korur.
Evcil Hayvan Pasaportu Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Yurtdışı ve yurtiçi seyahatleri için kullanılan evcil hayvan pasaportu toplam 3 ay boyunca geçerliliğini sürdürür. Sürenin bitiminin ardından evcil hayvanın seyahat edebilmesi için pasaport yenilenmelidir.
Evcil Hayvan Pasaportu Çalınırsa Ne Yapılmalıdır?
Köpeğin pasaportu kaybolursa en geç 60 gün içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bu durum iletilmelidir. Akabinde yeni pasaport çıkarma işlemi gerçekleştirilir.
Evcil Hayvan Pasaportunun Ücreti Ne Kadar?
Seyahat için çıkarılması gereken evcil hayvan pasaportunun ücreti 2.389,66 TL’dir.