Ergenlik dönemine girdikten sonra her kadın yumurtalık kistine sahip olabilir.  Doğurganlığın üst düzeye çıktığı dönemlerde bu sağlık sorununa rastlama ihtimali çok daha fazladır. Vücutta oluşan dengesizlik nedeniyle bazı hücrelerin doğru çalışmamasına neden olan yumurtalık kisti bünyede ağrıya neden olur. Özellikle kasık bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrı söz konusu sağlık sorununun en güçlü belirtisidir. Yumurtalık kistini doğal bir yolla tedavi etmek adına aşağıda listelenen yöntemleri uygulayabilirsiniz:

·         Kistleri ve ödemi vücuttan atmak için soğan kürü kullanılabilir. Bunun için düzenli olarak soğan kaynatıp suyunu içmek gerekir.

·         Süt ve süt ürünlerini tüketmek yumurtalık kistinin ortaya çıkardığı olumsuz etkileri geçirmeye yardımcı olur.

·         Doğal çayların yumurta kistinin olumsuz etkilerini dindirdiği yaygın bir görüştür. Limon, nane, böğürtlen, ahududu ve papatya çayı bu rahatsızlığa iyi gelen bazı doğal çaylardır.

İnci Taneleri’nde Azem’in sırrı: Kim kimin suçunu üstlendi? İnci Taneleri’nde Azem’in sırrı: Kim kimin suçunu üstlendi?

·         Ağrılı bölgeye ısı uygulamak iyi bir tedavi yöntemidir. Sıcak su torbasının için kaynar su doldurup havluya sardıktan sonra hedef bölgeye 20 dakika boyunca uygulayın.

·         İngiliz tuzu, kist ağrısını geçirmek konusunda etkilidir. Sıcak su dolu bir kovanın içine 2 su bardağı İngiliz tuzu ekleyin. Suyu iyice karıştırarak tuzun erimesini sağlayın. Suyun üzerine tercihe bağlı sıcaklıkta ilave yapıp duş alın. Bu yöntem kasılmaların azalmasına yardımcı olur.

·         Ağrıları dindirme özelliğine sahip olan magnezyum doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Badem, magnezyum açısından zengin olduğu için günlük tüketilmesi halinde yumurtalık kistinin ağrısını giderir. Her gün 5 adet yemek yeterli etkiyi sağlar.

·         Antioksidan ve antikarsinojenik etkilere sahip olan zencefil yumurtalık kistinin olumsuz etkilerini giderir. Hem çay formatında hem yemeklerin içinde tüketmek faydalarını göstermesini kolaylaştırır.

Yumurtalık Kisti Neden Ortaya Çıkar?

Hormon düzensizlikleri, yumurtalık kistinin ortaya çıkmasındaki en büyük etkendir. Normal bir adet sürecinde overler içinde folikül adı verilen kist oluşur. Yumurta hücresini taşıyan bu kistin boyutu 3 santime kadar ulaşabilir. Kistin çatlaması sonucu yumurta açığa çıkmış olur. Yumurta ve spermin döllenmesi sonucu gebelik meydana gelir. Döllenme oluşmazsa 14 günün ardından adet olarak atılır.

Yumurtalık Kisti Hangi Belirtilere Sahiptir?

Yumurtalık kistleri genel olarak belirti göstermez. Bunun nedeni yumurtalıkların organlara temasının çok zor olmasıdır. Yumurtalık kisti daha çok rutin muayeneler sonucu açığa çıkar. Söz konusu vakanın ağrıya neden olması nadir yaşanan bir durumdur. Ağrının ortaya çıkması kistlerin kendi etrafında dönmesi ya da patlaması sonucu meydana gelir. Karında şişlik, adette düzensizlik, idrar yolu şikayetleri ve sindirim sistemi bozuklukları bu sağlık sorununun başlıca belirtileridir.

Yumurtalık Kistinin Patladığı Nasıl Anlaşılır?

Alt karın bölgesinde görülen şiddetli ağrı genel olarak yumurtalık kistinin patladığına işaret eder. Bunun yanı sıra vajinal lekelenme, vajinal kanama ve karın şişkinliği diğer belirtilerdir. Birkaç gün boyunca etkilerini sürdüren bu ağrılı süreç sonuç olarak kendi kendine iyileşir. Bu süreç içinde doğal yöntemler ile ağrıyı ve diğer etkileri hafifletmek mümkündür. Bol dinlenme ve yorucu aktivitelerden uzak durma bu süreç içinde tavsiye edilen şeylerdir.

Yumurtalık Kisti İyi Huylu Mu?

Kadınlarda görülen yumurtalık kisti yüzde 85 oranında iyi huylu olur. En çok 20 ile 44 yaş arası kadınlarda görülen yumurtalık kistinin ağrıya neden olması nadirdir. Hormon düzensizliği kaynaklıysa kısırlığa yol açabilir.

 

Muhabir: Haber Merkezi