Türkiye’de en çok tüketilen gıda ürünlerinden biri olan yumurtada fiyat artışı durmak bilmiyor. Aralık 2024’te 100-120 TL arasında satılan 30’lu yumurta kolisi, Nisan 2025 itibarıyla 250 TL’ye kadar yükseldi. Bazı marketlerde ise fiyatların 300 TL'yi aştığı gözleniyor. Organik yumurta fiyatları ise 400 TL bandını geçmiş durumda.
Yumurta fiyatları neden artıyor?
Uzmanlara göre fiyatlardaki bu sert artışın başlıca nedeni yumurta ihracatındaki artış. Özellikle ABD’nin kuş gribi nedeniyle üretimi durdurması ve ithalata yönelmesi, Türk yumurtasına olan talebi artırdı. Bununla birlikte kış aylarında tavukların veriminin düşmesi ve Ramazan ayında artan tüketim, iç piyasada arzın daralmasına neden oldu.
Türkiye, 2025 yılı Şubat ayında ABD ile 15 bin tonluk yumurta ihracatı için anlaşmaya vardı. Bu da yaklaşık 280 milyon adet yumurtaya denk geliyor. Bu ihracatın 26 milyon dolarlık gelir sağlayacağı tahmin ediliyor.
Market fiyatlarıyla üretici fiyatları arasında uçurum var
Afyonkarahisarlı üretici Ramazan Öztürk, “ABD pazarı fiyat sormadan alım yapıyor. İçeride peşin ödeme yapılmadığı için üretici dış pazarı tercih ediyor,” açıklamasında bulundu. Konya'dan üretici Gökhan Kırman ise, “İç piyasada ürün iadeleri ve geç ödemeler üreticiyi zorluyor. İhracat daha cazip hale geliyor,” dedi.
Üreticiden çıkan yumurta 3 TL, markette 9 TL’ye kadar ulaşıyor. İstanbul halinde esnaflık yapan Remzi Saygın, “Bu fark üreticiye değil, zincirdeki aracılara yarıyor. Devletin müdahale etmesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.
Yumurta ithalatına vergi gelir mi?
ABD'nin yeni gümrük tarifeleri kapsamında, Türk yumurtasının da vergilendirilmesi gündemde. Şu anda ABD, Türkiye’ye %10, Güney Kore’ye %26, Brezilya’ya ise %0 vergi uyguluyor. Uzmanlara göre bu vergiler yumurta fiyatlarını daha da yukarı çekebilir.
Yumurtada arz-talep dengesi bozuldu
Türkiye yılda 20 milyardan fazla yumurta üretimi yapıyor ve kişi başı yıllık tüketim 220 adet seviyesinde. Yumurta, temel gıda maddesi olmasına rağmen iç piyasada fiyat istikrarı sağlanamıyor