Yaşam

Yalnızca kurusu değil tazesi de şifalı! Kanseri önler, göz sağlığını korur... Taze soğanın faydaları

Kurusu ile nerede ise her yemekte başrolü üstlenen soğanın tazesi ile de şifa dağıttığı öğrenildi. İşte taze soğanın belki de birçok kişi tarafından bilinmeyen o faydalarına dair ayrıntılar…

Abone Ol

Lezzetinin yanı sıra faydaları ile de uzmanların tavsiyelerine sık sık konu olan kuru soğanın tam bir şifa kaynağı olduğu bilinir. Soğanın eski dönemlerden bu yana ‘doğal antibiyotik’ olarak nitelendirildiğini belirten uzmanlar, bu sebzenin tazesinin de insan sağlığını çok farklı açılardan desteklediğini ifade etti.

Soğan, sarımsak gibi sebzelerin solunum yolları rahatsızlıklarından kanser gibi ölümcül sonuçları olabilen ciddi rahatsızlıklara kadar pek çok hastalıkta tedavi edici görevleri vardır. Aynı durumun taze soğan için de geçerli olduğunu belirten uzmanlar, birçok kişi tarafından ‘yeşil soğan’ olarak bilinen bu sebzenin öne çıkan faydalarını paylaştı. İşte taze soğanın mucizevi içeriğine ve vücuda katkılarına dair tüm merak edilenler…

YEŞİL SOĞANIN FAYDALARI

Yemeklerden salatalara kadar pek çok içerikte başrolü üstlenen taze soğanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucudur. ‘Alil sülfür’ olarak bilinen güçlü bir sülfür içeriğine sahip olan bu sebze ayrıca flavonoidler bakımından da zengindir.
  • Lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler bakımından zengin olan yeşil soğan, göz sağlığının korunmasında son derece etkilidir. Ek olarak taze soğanın gözü iltihaplanmalara karşı koruduğu ve sarı nokta gibi ciddi göz rahatsızlıklarına karşı mücadele ettiği de bilinir.
  • Antibakteriyal ve antiviral özelliklerine sahip olduğu için nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı tedavi edicidir.
  • C ve K vitaminleri bakımından zengin olduğu için kemikleri güçlendirir.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğu için DNA ve hücre tokuşu hasarının önüne geçer. Bu özelliği ile kanserin yanı sıra kalp hastalıklarına karşı da son derece koruyucudur.
  • İçeriğinde bulunan sülfür bileşenleri sayesinde kan şekeri seviyesinin düşürülmesinde rol oynar.
  • İshal ve diğer mide komplikasyonlarını önlemede etkilidir.
  • Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
  • Mantara karşı etkilidir.

YEŞİL SOĞANIN BESİN DEĞERLERİ

Yeşil soğanın besin değerleri şu şekilde:

  • Yağ: 0 gram
  • Kalori 4.8 kcal
  • Protein: 0.3 gram
  • Şeker: 0.4 gram
  • Sodyum: 2.4 mg
  • Karbonhidrat: 1.1 gram