Yaban mersini, kendine has mayhoş bir tada sahiptir. Mavinin koyu tonlarına sahip olan bu orman meyvesi, genel olarak ormanlık bölgelerde ve dağlık alanlarda yetişir. C vitamini, K vitamini ve antioksidanlar açısından oldukça faydalı olan bu meyve, sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmez ögelerinden biridir.

Pasta ve tatlı yapımlarından sıklıkla tercih edilen yaban mersini, içeceklerde ve dondurmalarda da sık sık karşımıza çıkar. Yaban mersini, dünya genelinde kuzey yarımküre bölgelerinde yetişir. Özellikle Kuzey Amerika, Kanada, Avrupa’nın kuzey kısımları ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde ise genellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetişen yaban mersini, yüksek rakımlı ormanlık alanlarda yer alır. Aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı kesimlerinde de yaban mersini yetişmektedir.

Yaban Merisinin Faydaları

Yaban mersini çayının faydalarına ve nasıl yapıldığına geçmeden önce ilk olarak meyvenin insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinelim. Yaban mersininin genel sağlık sistemi üzerindeki faydaları şunlardır;

Çanakkale Boğazı’nda olumsuz hava: Feribot Seferleri iptal edildi Çanakkale Boğazı’nda olumsuz hava: Feribot Seferleri iptal edildi

* Kan şekerini dengeler

* Göz sağlığına iyi gelir

* Beyin sağlığını korur ve destekler

* Kalp ve damar sağlığını korur

* Ruh sağlığına iyi gelir

* Kansere karşı önleyicidir

* Sindirimin daha kolay gerçekleşmesini sağlar

* Bağışıklık sistemini güçlendirir

* Hafızayı kuvvetlendirir

* Tansiyonun dengelenmesini sağlar

* Kemiklerin güçlenmesini sağlar

* Cilt sağlığının korunmasında etkilidir

Yaban Mersini Çayı Nasıl Yapılır?

Yaban mersini meyvesinin faydalarından yararlanmak için çay formu çok sık tercih edilmektedir. Yaban mersini çayı yapmak için küçük bir demlikte ortalama olarak iki su bardağı suyun kaynatılması gerekir. Ardından suya iki ya da üç kaşık yaban mersini kurusu eklenir. Suyun kaynamasının ardından ocağın altı kapatılır ve on dakika boyunca çay demlemeye bırakılır. Yaban mersini çayı demlendikten sonra sabah ve akşam birer bardak olacak şekilde tüketilebilir.

Yaban Mersini Çayının Faydaları Nelerdir?

Yaban mersini çayının günde iki bardak olacak şekilde tüketilmesinin insan vücuduna sağladığı yararlar şu şekilde sıralanabilir;

* Kan şekerinin dengelenmesini sağlar

* Doğal bir antidepresan etkisi elde edilir. Kişinin yüksek stres seviyesinin düşmesini ve sakin bir ruh haline sahip olmasını sağlar

* Beyin sağlığını korur ve hafızanın güçlenmesini sağlar

* İshalin geçmesini sağlar

* İdrar yollarının temizlenmesini sağlar

* Regl döngüsünün düzenli olmasını sağlar ve aynı zamanda regl döneminde meydana gelen ağrı ile krampların azalmasını sağlar

* Gece görüş yetisinin artmasın sağlar

* Kansere karşı vücudu koruyan enzimlerin aktive olmasını sağlar

* Bağırdak metabolizmasını düzenler

* Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar

* Glokom riskini azaltır

* Boğaz ağrısı ve boğaz şişkinliğine iyi gelir

* Öksürüğün kesilmesini sağlar

* Yüksek oranda C vitamini içermesi ile mevsimsel ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar

Yaban Mersinini Kimler Tüketmemeli?

Sağlık için oldukça faydalı bir meyve olan yaban mersini, bazı kişiler tarafından tüketilmemelidir. Bu kişilerin içerisinde bulunduğu durumlar ise şu şekilde sıralanabilir;

* Alerjik bünyeye sahip olan kişiler

* Diyabet hastaları

* Kronik ilaç kullanan kişiler

* Emzirme sürecinde olan kadınlar

* Hamileler

Bu grupta yer alan kişilerin yaban mersini tüketmeden önce mutlaka uzman hekimlere danışması gerekir. Aksi halde beklenmedik yan etkilerin görülmesi kaçınılmaz olabilir.

Muhabir: Haber Merkezi