Ekonomi

Vakıf Katılım Bireysel Emeklilik (BES) başvurusu nasıl yapılır?

Abone Ol

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emeklilik döneminde kişilere ek bir gelir imkanı sunmaktadır. Bu sistemin amaçlarından bir diğeri ise kişilerin aktif çalışma hayatında yer alırken sahip olduğu yaşam standardını emeklilik döneminde de sürdürebilmesidir. Vakıf Katılım tarafından da sunulan BES, gönüllü katılım esasına dayalı bir şekilde ilerlemektedir.

Kamu Sosyal Güvenlik Sistemlerine ek olarak gelir elde edilmesine imkan sunan Bireysel Emeklilik Sistemi, tamamlayıcı emeklilik sistemi olarak da düşünülebilir. Bu sistem sayesinde aktif çalışma hayatı boyunca elde edilecek gelirin belli bir kısmının değerlendirilmesi ile emeklilik döneminde toplu birikim ya da emeklilik maaşı alınabilir. Vakıf Katılım’da yer alan BES ile yapılacak olan tasarruflar, tercih edilen emeklilik yatırım fonları uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilmektedir.

Faizsiz Bireysel Emeklilik Sisteminin İçeriği Nedir?

Faizsiz emeklilik yatırım fonlarının içeriğinde yer alan finansal enstrümanlar şu şekilde sıralanmaktadır;

* Katılım finans kuruluşlarında açılacak katılma hesapları

* Katılım endeksine uygun hisse senetleri

* Altın ve kıymetli madenler

* Faizsiz menkul kıymet yatırım fonları

* Türkiye’de ya da yurtdışında ihraç edilen sukuk, kira sertifikası vb. faizsiz borçlanma araçları

BES Devlet Katkısı Ne Kadar?

2022 yılında yapılan düzenlemeler neticesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni bir dönem başlatılmıştır. Bu yeni düzenlemeler neticesinde yatırılacak her katkı payına devlet tarafından yüzde otuz oranında katkı sağlanmaya başlandı. Bu hesaba göre 100 TL’lik ödemeye devlet tarafından 30 TL katkı payı veriliyor. Bu düzenlemede aylık üst sınır, brüt asgari ücretin yüzde otuzu olacak devlet katkısından sistemde bulunan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kart sahipleri ve ödeyeni işvereni olmayan kişiler yararlanabiliyor.

Devlet tarafından yatırılan katkı payı hak ediş süreleri ise şu şekilde sıralanıyor;

* İlk üç yıl içinde sistemden çıkıldığı taktirde herhangi bir devlet katkısı alınmıyor

* Üçüncü yılın sonunda tutarın yüzde on beşi

* Altıncı yılın sonunda tutarın yüzde otuz beşi

* Onuncu yılın sonunda tutarın yüzde altmışı

* Emekliliğe hak kazanıldığında ise tamamı

BES Ödemelerini Kim Yönetiyor?

Vakıf Katılım aracılığı ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş yapmak isteyen birçok kişi sistemde yer alan ücretlerin hangi kurum tarafından yönetildiğini merak ediyor. Vakıf Katılım’da Bireysel Emeklilik mevzuatı gereği Türkiye Hayat ve Emeklilik AŞ tarafından belirlenen portföy yönetim şirketi varlık yönetimini yapmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi ile birçok kişi emeklilik dönemini daha rahat geçirmeyi planlarken birçok kişi ise çocuklarının geleceğini garanti altına almayı tercih ediyor. BES ile yapılan tasarruflar, çocukların eğitimi için kullanılabileceği gibi tamamen farklı bir ihtiyaçlarını karşılamak için de kullanılabilir. Gelecek için önemli bir yatırım aracı olan BES, birçok kişinin geleceğini garanti altına almasına imkan sunmaya devam ediyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olmak isteyenler ilk olarak kendilerine ne yakın Vakıf Katılım şubelerine gitmeyi tercih edebilir. Şubelerdeki yetkili personeller BES ile ilgili detaylı bilgileri verdikten sonra gerekli sözleşmelerin imzalanması ve gerekli evrakların bankaya teslim edilmesinden sonra işlemleri tamamlar.

Vakıf Katılım müşteri hizmetleri aranarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olunmak istendiği belirtilerek, işlemlerin yapılması talep edilebilir. Aynı zamanda Vakıf Katılım müşterileri bu BES işlemlerini bankanın internet şubesi ve mobil uygulaması üzerinde de gerçekleştirebilir.