UTTS için başvuru tarihi ve hangi araçların sisteme dahil olacağı konusu da henüz mükelleflerin kafasında netleşmiş değil. Bunun için Darphane Genel Müdürlüğü bilgilendirici metinler yayınlıyor. Şu anda en çok merak edilen konu ise UTTS başvuru süresi. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus başvuru süresi ile montajın aynı zamanda olmaması. Haberin detayında UTTS ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

UTTS nedir, kimler mükellef?

"Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla" hayata geçirilen UTTS ile birlikte araç sahipleri için yeni bir dönem başladı.

UTTS başvurularında son günlere yaklaşıldı. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB montajı için taşıt sahiplerinin UTTS kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Kayıt işleminin tamamlanmasından sonra ilgili taşıtlar için TTB siparişi oluşturulacak ve montaj işlemleri yaptırılabilecek.

Utts Sistemi

Emlak Konut'tan yeni sosyal konut kampanyası! Bakan Kurum duyurdu Emlak Konut'tan yeni sosyal konut kampanyası! Bakan Kurum duyurdu

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kimler dahildir?

UTTS İşletmecisi, akaryakıt dağıtım şirketleri ve akaryakıt istasyon işletmecileri, yetkili donanım üreticileri, yetkili taşıt ve istasyon montaj firmaları, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz üreticileri (YN Pompa ÖKC) üreticileri ve yükümlü taşıt sahipleri Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin paydaşlarıdır.

UTTS paydaşları kimlerdir?

Sistemin kamu paydaşları; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüyken özel sektör paydaşları; Akaryakıt Dağıtım Şirketleri, Akaryakıt İstasyonları, Yetkili Montaj Firmaları ve kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıt kullanıcılarıdır.

UTTS son tarih ne zaman?

UTTS başvuru için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmişti. Ancak yaşanan yoğunluk sebebiyle bu tarih ertelendi. Vergi mükelleflerinin mağdur olmaması için son kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak açıklandı. Açıklamada, "Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar" için en geç 31 Ocak 2025 tarihine kadar, "Trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar" için 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde ve "Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar" için ise 30 Haziran 2025 tarihine kadar yapılmak zorunda olduğu belirtildi.

Utts

Sipariş 31 Ocak, montaj 30 Nisan

Taşıt sahipleri, 31 Ocak 2025 tarihine kadar TTB siparişi verdikleri takdirde, montaj işlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlayabilirler. Ancak, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren verilen TTB siparişlerinde, TTB montajı tamamlanmadan akaryakıt fişleri gider beyanında kullanılamayacaktır.

UTTS başvuru kayıt nasıl yapılır?

İlk olarak UTTS Resmi Web Sitesine giriş yapın. “Taşıt Sahibi Başvurusu” sekmesini seçtikten sonra “Başvuru ve Hizmetler” alanından “Taşıt Sahibi Başvurusu” seçeneğini tıklayın. Hesap oluşturduktan sonra giriş yapan kişiler başvuru formunu doğru ve eksiksiz olarak doldurmalıdır. Araç sahibi bilgileri, araç plaka ve tescil detayları, iletişim bilgileri, Gerekli Belgeleri Yükleyin, Sistem tarafından talep edilen belgeleri (kimlik, plaka belgesi vb.) belirtilen formatlara uygun şekilde yükleyin. Başvuru tamamlandıktan sonra son durum SMS veya e-posta olarak size ulaşacaktır.

Hangi araçlar UTTS kapsamı dışındadır?

Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar UTTS kapsamında değildir. Ayrıca genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar da UTTS kapsamında değildir.