İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, Ramazan boyunca Et ve Süt Kurumu (ESK) ile anlaşmalı yerel marketlerde kıymanın kilosunun 379 TL, kuşbaşının kilosunun 399 TL olarak sabitlendiğini açıklamıştı.
Güzeldere, herkesin uygun fiyata et alabilmesi için kişi başı 2 kilogramlık bir sınır getirildiğini belirterek, "Marketlerdeki ucuz etin hızla tükendiğini görüyoruz. Bu yüzden kişi başına alım sınırı koyduk. Ancak bazı restoran ve kasap sahipleri birkaç kişiyi markete göndererek toplu alımlar yapıyor." dedi.
Fırsatçılar kilo sınırını böyle aştı
Kişi başına 2 kilo et sınırı getirilmesine rağmen bazı kasap ve işletmeler, bu kuralı delmenin yolunu buldu. Restoran ve kasap sahiplerinin komi, garson ve aşçılarını ayrı ayrı sıraya sokarak et satın aldığı ve böylece toplu alımlar yaptığı ortaya çıktı.
Bu durum, marketlerdeki ucuz etin kısa sürede tükenmesine ve vatandaşların et alamadan eve dönmesine neden oldu.
Tüketici Konfederasyonu: "Vatandaş uyarıda bulunmalı"
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, fırsatçılara karşı vatandaşları uyardı. Ağaoğlu, "Ucuz et satışı için alınan önlemler bazı fırsatçılar tarafından bozuldu. Kasap ve restoranlar, çalışanlarını göndererek toplu alım yapıyor, böylece vatandaş sırada beklerken et bulamıyor." ifadelerini kullandı.
Bunun önüne geçilmesi için vatandaşlara çağrıda bulunan Ağaoğlu, "Bu esnafları teşhir etmek ve alışverişi kesmek en etkili yaptırım olacaktır." dedi.
Ticaret Bakanlığı’na şikayet edilebilir
Vatandaşlar bu tür durumları Ticaret Bakanlığı’na şikayet edebilir. Haksız ticari uygulama kapsamında müfettişler, bu tür işletmeleri denetleyebilir.
Ağaoğlu, "Müfettişler market kameralarını inceleyerek aynı gün, aynı iş yerinden gelen kişilerin toplu alım yaptığını tespit edebilir ve yaptırım uygulayabilir." diyerek, yetkililere harekete geçme çağrısında bulundu.