Kültür & Sanat

Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken Beş Antik Tiyatro

Binlerce yıl boyunca pek çok uygarlığa ve imparatorluğa ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, hâlâ tarihin izlerini taşıyor. Anadolu topraklarında Yunan ve Roma dönemlerinden kalma 50'den fazla gün yüzüne çıkarılan antik tiyatro bulunmaktadır. Bunlardan en görkemli ve ünlü beş tanesini sizin için seçtik.

Abone Ol

Aspendos: Antalya'nın Serik ilçesinde günümüze ulaşan ender antik tiyatro ve su kemerlerinden birine ev sahipliği yapan Aspendos, mimari özelliğiyle dikkat çekiyor. Antik kent görkemiyle yıllara meydan okuyor.

Aphrodisias: Aphrodisias Antik Kenti temel olarak iki bileşenden oluşur: Aphrodisias arkeolojik alanı ve mermer ocakları. Aphrodisias tapınağının tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehrin sokakları tapınaklar, bir tiyatro, bir agora ve iki hamam kompleksinin de dahil olduğu birçok büyük sivil yapının etrafında düzenlenmiştir.

Bergama: Bergamada bulunan antik kent, tarihi kralların ve komutanların yaşadığı “Yukarı Şehir” ile “Aşağı Şehir”in halk için daha basit bir anlayışla gelişen bir mimari tarzına sahip bir yerleşke.

Efes: Efes, ziyaretçilerini M.Ö. 7000 yıllarına dayanan, farklı uygarlıkların izlerini taşıyan tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Neolitik Dönem'de kurulan Efes, İyonya'nın 12 kenti arasında yer almakta olup, antik Anadolu Ana Tanrıça (Kybele) geleneğini temel alan Artemis Tapınağı ile Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.

Hierapolis: Denizli'nin merkez ilçesinde yer alan ve adını Amazonların tanrıçası Hiera'dan alan Hierapolis, pagan mekanları, tarihi hamamı, surları, su kanalları ve tarihi yerleri ile Anadolu'nun en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biridir.