Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025 işsizlik rakamlarını duyurdu. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre işsizlik oranı %7,9 olarak açıklandı. Ancak dikkat çeken veri ise, gerçek işsizlik olarak tanımlanan atıl işgücü oranının %28,8’e yükselmesi oldu.
Mart ayında işsiz sayısı 65 bin kişi azalarak 2 milyon 807 bine gerilerken, erkeklerde işsizlik oranı %6,5, kadınlarda ise %10,6 olarak belirlendi. Öte yandan işgücüne katılım oranı %53,4 seviyesine yükseldi.
TÜİK verilerine göre istihdam edilen kişi sayısı 32 milyon 597 bine çıktı, bu da istihdam oranının %49,2’ye yükseldiğini gösteriyor. Erkeklerde istihdam oranı %66,9, kadınlarda ise yalnızca %31,9 düzeyinde kaldı.
Genç işsizlikte dikkat çeken artış
15-24 yaş aralığındaki genç işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %15,1’e ulaştı. Bu yaş grubunda işsizlik erkeklerde %11,0, kadınlarda ise %22,6 olarak kaydedildi. Genç kadınlar arasında işsizlik, ülke ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor.
Gerçek işsizlik %28’in üzerinde
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerin toplamını kapsayan atıl işgücü oranı, martta 0,3 puan artarak %28,8’e çıktı. Bu oran, işsizlik verilerinin yüzeydeki düşüşüne rağmen, iş gücü piyasasındaki yapısal sorunları gözler önüne seriyor.