Ekonomi

Torba Yasa ne zaman açıklanacak? Taşeron işçiye kadro, Erken emeklilik, 2. Torba Yasa maddeleri ve içeriği...

Abone Ol

2. Torba yasa maddeleri ve içeriği milyonlarca vatandaş tarafından sorgulanıyor. Meclis, yeni bir yasama dönemine başlarken vatandaşlar, gözlerini yeni Torba Yasa'ya çevirmiş durumda. Başkan Erdoğan'ın açıkladığı emekliye 5 bin TL ikramiye gibi önemli adımların ardından, Meclis gündemi hareketli bir döneme giriş yaptı. İşte, yeni Torba Yasa maddeleri son dakika açıklamaları...

5 bin TL bayram ikramiyesi Meclis'ten geçti!

Emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre 2023 Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere, dosya bazında 5 bin lira ödenecek.

Bu ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak.

1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak.

O tarihte yatacak!

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak.

Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacak.

İkramiye ödemeleri en geç kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak.

5 yıl erken emeklilik yolda

Milyonlarca küçük esnaf, Bağkur ve SSK prim günü eşitlemesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesi yaptığı açıklamada, küçük esnaf için prim ödeme gün sayısını 7200'e indireceklerini, bundan 1 milyon küçük esnafın yararlanacağını söyledi.

1800 gün kazanacaklar

Şu anda Bağkur sigortası kapsamında olanların sayısı 3 milyon civarında. 8 Eylül 1999'dan sonra Bağkur kapsamında sigortalı olan kadın ve erkekler 9000 prim gününe tabi.

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlardan ise kadınlar 7 bin 200 (20 yıl), erkekler 9000 güne tabi bulunuyor.

Düzenleme yasalaştıktan sonra 1800 gün kazanan Bağkur'lular 5 yıl daha az prim ödeyecek ve şartları taşıyanlar erken emekli olacak.

Düzenlemeden manav, kasap, bakkal, berber, kuaför, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnaf yararlanacak. Yani basit usulde vergiye tabi olanların yararlanabileceği bir formül oluşturulacak.

Küçük esnaf kapsamına kimlerin gireceği kanun teklifi ile netleşecek. Bu düzenleme sayesinde 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan Bağkur'lu erkek sigortalılardan 7200 prim gününü tamamlamış olanlar hemen, tamamlamayanlar ise tamamlayacakları tarihte emekli olabilecekler.

Son 3.5 yıl kuralına takılanlar

Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Taşerona kadro son durum

Taşeron işçilere yönelik düzenleme de Meclis yolunda. 100 bin taşeron işçinin beklediği işlem, yasal düzenlemenin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.

Annelere yıpranma payı

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Burada ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek.

Primler devletten

İlk adımda herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve primi de bulunmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye alınacak. Anneler isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak.

Burada ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Ev kadınları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.

Sadece emeklilik değil sosyal güvence ile birlikte sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecekler. Aynı anda yürütülecek olan Bağ-Kur SSK prim eşitliği gerçekleştiğinde de 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek.

Ev kadınlarına getirilecek sosyal güvence ve emeklilik hakkı anneler için daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak..

Evlilik kredisi de teklifte yer alacak

Aile ve Gençlik Bankası'nın doğrudan faizsiz kredi kullandırmasına ilişkin düzenlemenin teklifte yer alması bekleniyor.

Yeni evlenecek çiftler de faizsiz kredi uygulamasından yararlanacak. Teklifin yasalaşmasının ardından bu uygulama pilot olarak deprem bölgesinde başlatılacak.

Teklifte yaş sınırının ve gelir durumunun kredi şartlarından bir olması bekleniyor.

2. Torba yasa ne zaman çıkacak, içeriği neler?

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren 2. torba yasa teklifinde Aile ve Gençlik Bankası, faizsiz evlilik kredisi, ev hanımlarına emeklilik gibi bir dizi konunun olduğu ön görülüyor. Ancak torba yasa maddeleri de henüz kesinleşmiş değil.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım tarafından aktarılana göre Meclis'in ilk konusu emekli zammı olacak.

Henüz TBMM Başkanlığı'na sunulmayan torba yasa teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması bekleniyor.

Emekli zammı, ev hanımlarına emeklilik, taşerona kadro gibi konular üzerinde araştırılan torba yasa henüz Meclis'e gelmedi.

Bu kapsamda bilgiler geldikçe haberimizde yer vereceğiz.

2024 Ocak emekli memur zammı!

Ekim ayı enflasyon verisi TÜİK tarafından 3 Kasım Cuma günü açıklanacak!

Ocak zammı için nihai rakamlar Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranının belli olması sonrası netleşecek.

Ekim ayı enflasyon oranı 3 Kasım Cuma günü TÜİK tarafından saat 10'da açıklanacak. Bu rakamlar sonrası 4 aylık memur enflasyon farkı kesinleşecek.

Emekliye zam ne zaman?

Başkan Erdoğan, kamuoyuna emekliye zamla ilgili açıklamanın ilk Kabine Toplantısı sonrasında yapılacağını açıkladı. Ancak, Erdoğan'ın konuşmasında "bu yıl sonuna doğru" ifadesini kullanması nedeniyle emekliye refah zammının ocak ayından itibaren uygulanması bekleniyor.

Memur maaşlarına ek zam gelecek mi?

Hatırlanacağı gibi memur maaşlarıyla ilgili toplu sözleşme oranı geçtiğimiz haftalarda netleşmişti. Buna göre memeur maaşlarına yıl sonunda enflasyon artış oranına ek olarak yüzde 15 oranında zam yapılacak.

OVP'teki tahmin doğru çıkar yıl sonu enflasyonu yüzde 65 düzeyinde gelirse 6 aylık artış oranının yüzde 37 civarında olması bekleniyor. Bu veriler ışığında refah payı eklenmemesi halinde memur maaşlarına yüzde 45 yüzde yüzde 50 oranları arasında zam yapılması bekleniyor. Bununla birlikte şuan için memur maaşlarıyla ilgili ek zam yapılması gündemde yer almıyor.

Memurlar, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyor

Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken, memurlar da aynı dönemlerde enflasyon farkı ile toplu sözleşme zammı alıyor.

Ocak zammı ile 2024 emekli ve memur maaşı hesaplama

Merkez Bankası'nın yüzde 68,01'lik yıllık enflasyon beklentisine göre, memur ve emekli maaşlarının hesapları şu şekilde:

-6 aylık enflasyon oranı: yüzde 40,27
-Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: yüzde 40,27
-6 aylık memur enflasyon farkı: yüzde 32,33
-Memur toplu sözleşme zammı: yüzde 15
-6 aylık memur zammı: yüzde 52,17