Birçok çeşidi bulunan biber, genel olarak yemeklere ve salatalara lezzet katmak için kullanılır. Özellikle acı biberin iştah açıcı özelliği yemek yemeyi seven birçok kişiyi cezbeder.
Acı biber, uzmanların tavsiyelerine de sık sık konu olan bir biber türüdür. Acı biberin tadının yanı sıra faydaları ile de dikkat çektiğini belirten uzmanlar, bu besinin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Peki, acı biberin faydaları neler? Acı biber hangi hastalıklara iyi gelir? İşte acı bibere dair tüm merak edilenler…
ACI BİBERİN FAYDALARI NELER?
Güçlü bir içeriğe sahip olan acı biberin insan sağlığını birçok açıdan desteklediği bilinmektedir. Bu besinin öne çıkan faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- 1 acı biber, vücudun günlük beta karoten ihtiyacını karşılar.
- C vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma olasılığını düşürür.
- Capsaicin maddesini içeren acı biber sinirleri yumuşatır ve beyinde endorfin salgılanmasını destekler. Bu özelliği ile acı biber doğal bir ağrı kesici olma görevini üstlenmiş olur.
- Trigleseritleri düşürür. Bu sayede kötü kolesterol de istenilen seviyelere çekilmiş olur.
- C vitamini, antioksidan ve beta karoten bakımından güçlü olduğu için vücudu kansere ve kalp krizine karşı korur.
- Midede bulunan mikropları öldürür.
- Kabızlık sorununu önler.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Bronşit semptomlarını hafifletir.
- Kan şekerini düzenler.
- Romatizmadan kaynaklanan eklem ağrılarını dindirir.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Yağ yakım hızını artırır.
- Bağırsakları düzenler.
- Sinüsleri açar.
- Ödem giderir.
ACI BİBERİN ZARARLARI NELER?
Bunca faydasının yanında bazı dezavantajları da bulunan acı biberin tüketiminde son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Her besinde olduğu gibi acı biberde de tüketim miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Aksi takdirde hemoroit rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Yanı sıra ülser tanısı olan kişilerin de acı biber tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Son olarak düzenli olarak ve aşırı miktarda acı biber tüketen kişilerin sinirlilik seviyelerinin de yüksek olduğu bilinmektedir.