Nane bitkisi, kendine has kokusu hem aromatik tadı ile ön plana çıkmaktadır. Oldukça ferahlatıcı bir tada sahip olan bu bitki özellikle yaz aylarında tüketilen soğuk içeceklerin başrolünde karşımıza çıkar. İnsanın içini ferahlayan nane, yaz aylarında sıklıkla tercih edildiği gibi kış aylarında da bağışıklık güçlendirmek özelliği ile tercih edilmektedir.

Çanakkale Boğazı’nda olumsuz hava: Feribot Seferleri iptal edildi Çanakkale Boğazı’nda olumsuz hava: Feribot Seferleri iptal edildi

Yemeklerden salatalara, sandviçlerden soğuk içeceklere kadar hemen hemen her tarifte kullanılabilen nane, alkollü içeceklerin özel tariflerinde de yer alır. Nane bitkisi tüm bunların yanı sıra kış aylarında sıklıkla yaşanan soğuk algınlığı tedavisinde de tercih edilir. Çay olarak demlenebilme özelliğine de sahip olan bu bitki, insan sağlığı açkısından tam bir şifa deposudur.

Nane Çayı Nedir, Nasıl Yapılır?

Hem taze hem de kurutularak kullanılabilen nane bitkisinin taze yapraklarından elde edilen çay, insan sağlığı açısından birçok faydaya sahiptir. Mentha bitki ailesinin bir üyesi olan nanenin yapraklarının taze ya da kuru formu çay yapımında tercih edilebilir. Sıcak suyun içerisinde nane yapraklarının bekletilmesi ile nane çayı elde edilir.

Ferah bir his veren nane çayını yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunladır;

* Birkaç dal taze nane

* 1 – 2 su bardağı su

* Limon dilimleri (isteğe bağlı)

* Zencefil (isteğe bağlı)

* Bal (isteğe bağlı)

Taze nane çayını demlemek için bir cezve içerisine suyun aşınması ve kaynatılması gerekir. Ardından kaynayan suya taze nane yaprakarının atılması ve beş dakika boyunca demlenmesinin beklenmesi gerekir. Demlenen nane çayı süzgeç yardımı ile bir bardağa aktarılır ve sade olarak tüketilebilir. Ancak bu tadın daha lezzetli olması için içerisine limon dilimleri ve zencefil ilave edilebilir. Şekersiz tüketim sağlayamayanlar ise şeker yerine bal kullanmayı tercih edilebilir.

Nane Çayının Faydaları Nelerdir?

Kuru ya da taze olarak tüketilebilen nane bitkisi aynı zamanda kolay bir şekilde yetiştirilebilme özelliğine de sahiptir. Herkes evininde kolayca nane yetiştirebilir ve ihtiyacı olduğunda taze bir şekilde bu şifalı bitkiye ulaşabilir. Anavatanı aslen Avrupa ve Asya olan nane bitkisi, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi konusunda oldukça etkilidir. Sahip olduğu antioksidan bileşenler ve vitaminler ise vücuttaki enfeksiyonlar ile baş edilmesine imkan sunar. Bunların yanı sıra taze nane çayının faydaları arasında şunlarda yer alır;

* Stres kaynaklı meydana gelen baş ağrılarının giderilmesini sağlar

* Nane çayı ile gargara yapılması nefesin tazelenmesini sağlar ve diş plağına neden olan zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini destekler

* Ağız kokusunun geçmesini sağlar

* Tıkanan sinüslerin açılmasına yardımcı olur

* Çayın içerisindeki aktif bileşenler, vücudun dengesini sağlar ve kişilerin yorgunluk hissinden kurtulmasına imkan sunar

* Kadınların regl döneminde yaşadığı krampların ve ağrıların azaltılmasını sağlar

* Antibakteriyel özelliklere sahip olan nane, bakteri kaynaklı enfeksiyonların semptomlarının giderilmesini sağlar

* Uyku kalitesini arttırır

* Özellikle burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve astım gibi alerjik semptomların hafifletilmesini sağlar

* Nane çayı sahip olduğu içerikleri ile konsantrasyonun artmasını sağlar

Taze Nane Çayı Günde Ne Kadar Tüketilir?

Sağlık açısından oldukça yararlı olan taze nane çayının gün içerisinde en fazla iki ya da üç fincan olacak şekilde tüketilmesi yeterlidir. Kafein içeriğine sahip olmayan taze nane çayı, gün içerisinde istenilen saatte rahatlıkla tüketilebilir. Sindirim sistemi üzerindeki etkisi göz önüne alındığında bu şifalı çayın yemeklerden sonra ya da öğle saatlerinden sonra tüketilmesi de tercih edilebilir.

Muhabir: Haber Merkezi