Engelli bireyler, engel durumunu sağlık kurulu raporu ile kanıtlar. Rapor alabilmek için devlet hastanelerine başvuru yapılması gerekir. Hastanelerde farklı hekimler tarafından değerlendirme yapılır. Yapılacak değerlendirme neticesinde engel oranı belirlenir.
Süreli engelli raporu çeşitli kurum ve kuruluşlarda bazı işlerin yürütümünde kullanılabilir. Öte yandan vergi muafiyeti ile araç almak için de rapora ihtiyaç vardır. Engelli raporunun süresi sona erdiğinde yeniden rapor talebinde bulunabilirsiniz. Süreli engelli raporları gerekli koşullar sağlandığı takdirde süreliye çevrilebilir.
Engelli raporlarında hastanın kimlik bilgileri, doktor onayları ve engel durumu yer alır. Bu sayede iş başvurularında, sosyal yardım başvurularında engel oranı kolay bir şekilde tespit edilir.
Süreli Engelli Raporu Nedir?
Süreli engelli raporunun geçerlilik süresi en az iki yıldır. Bu raporların süresi beş yıla kadar uzayabilir. Hastalar, bu sürelerin sonunda iyileşirse tekrar engelli raporu almalarına gerek kalmaz.
Hekim, hastanın durumunu değerlendirerek iyileşme ihtimaline göre hareket eder. Eğer hastanın iyileşme ihtimali varsa geçici yani süreli rapor yazılır. Kişinin geçici engel durumu bir hastalık nedeniyle meydana gelebilir. Aynı zamanda kaza nedeniyle de engel durumunun ortaya çıkması mümkündür. Engel durumunun kalıcı olduğuna kanaat getirilirse süresiz olarak rapor verilir.
Sosyal yardımlarda ve engelli raporlarına bağlı sağlanan diğer haklarda mağduriyet yaşamamak için raporun vakit kaybetmeden yenilenmesi gerekir. Süresi dolan raporların yenilenmesi için tekrar hekim değerlendirmesi gerekir.
Süreli Engelli Raporunu Kimler Alabilir? Hangi Hastalıklara Verilir?
Süreli engelli raporları, bazı sağlık sorunlarının varlığı halinde verilir. Bu sağlık sorunlarını şöyle sıralamak mümkündür:
- Kan hastalıkları
- Psikolojik açıdan yaşanan problemler
- Kalp hastalıkları
- Kanser çeşitleri
- İşitme açısından yaşanan problemler
- Kaza sonucu ortaya çıkan yanıklar
Ortaya çıkan hastalıklar üzerinden engel oranı hesaplanmalıdır. Fonksiyon kayıplarına göre Balthazard formülüne göre hesaplama yapılır.
Süreli Engelli Raporu Almak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
Süreli engelli raporu almak isteyenlerin belli bir hastalığa ya da kazaya bağlı olarak engeli oluşmalıdır. Bu engel nedeniyle çalışmakta ya da günlük hayatını sürdürmekte zorlananlar, rapor alarak çeşitli haklardan yararlanabilir.
Süreli engelli raporu almak isteyenler devlet hastanelerinden randevu almalıdır. Randevu almak için mhrs.gov.tr adresine girmelisiniz. Bu adrese girdikten sonra ilk olarak kimlik numarasını yazmanız gerekir. Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresini girerek sisteme erişim sağlayabilirsiniz.
MHRS sistemine girdikten sonra “Hastane randevusu al” yazan kısma tıklamalısınız. Buradan ilk olarak il ve ilçe seçimi yapmanız gerekir. Klinik kısmından “Sağlık Kurulu Erişkin” seçeneği tercih edilir. Muayene yeri olarak “Sağlık kurulu polikliniği” seçilmelidir. Ardından “Randevu ara” yazan alana tıklamalısınız. Böylece sağlık kurulu raporu almak için randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Süreli engel raporu almak için engel oranı en az %40 olmalıdır. Engel oranının %40’ın altına düşmesi durumunda rapor geçerliliğini kaybeder. Süreli engelli raporları ile engelli kamu personel alımlarına başvurabilirsiniz. Aynı zamanda iş göremezlik ödeneği gibi yardımlardan da yararlanma hakkı elde edersiniz. Bu sayede engelin yol açtığı problemleri ortadan kaldırma şansınız olur.
Süreli Engelli Raporu Ne Zamana Kadar Geçerlidir?
Süreli engelli raporu süresi engel durumuna göre belirlenir. Genellikle 2 yıl ila 5 yıl arasında bir süre belirlenir. Bu süre sona erdikten sonra yeniden rapor talebinde bulunabilirsiniz. Süreli engelli raporlarının yenilenip yenilenmeyeceğine sağlık kurulu karar verir. Engel durumu devam eden hastalar, yeniden sağlık kurulu raporu alma hakkına sahiptir.