Dünyanın 1.3 milyar Katolik Hristiyanının ruhani lideri olan Papa Francis, 88 yaşında hayatını kaybetti. Vatikan’ın resmi açıklamasına göre, Arjantinli Papa, sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Son olarak dün Paskalya Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Papa, sağlık durumu nedeniyle geleneksel ayine katılamamıştı.
Vatikan’dan yapılan açıklamada, Kardinal Kevin Farrell, "Bu sabah saatlerinde Papa Francis, Baba evine geri döndü" ifadeleriyle ölüm haberini duyurdu. Francis, Roma Katolik Kilisesi'nin tarihinde Güney Amerika kıtasından gelen ilk Papa olarak tarihe geçmişti.
12 yıllık papalık dönemi: Reformlar ve sağlık sorunları
2013 yılında Papa XVI. Benedikt’in istifası sonrası seçilen Jorge Mario Bergoglio, Papa Francis adıyla göreve başlamıştı. Görev süresi boyunca yoksulluk, çevre sorunları, göçmen hakları ve cinsel istismar krizleriyle mücadele eden Papa, Katolik dünyasında reformist bir figür olarak öne çıktı.
Ancak ilerleyen yaşına bağlı olarak sağlık sorunlarıyla sık sık gündeme geldi. En son çift taraflı zatürre teşhisiyle 38 gün hastanede kaldığı ve bu süreçte iki kez ölüm tehlikesi atlattığı öğrenildi. 23 Mart’ta taburcu edilen Papa, son olarak ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile görüşmüştü.
Paskalya ayinine katılamamıştı
Papa Francis’in sağlık durumu nedeniyle Paskalya ayinini bu yıl yönetemediği, ayinin Kardinal Angelo Comastri tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Papa, bayram mesajını yazılı olarak paylaşmakla yetinmişti. Ölüm haberinin hemen öncesinde çekilen görüntülerde, oldukça zayıf ve bitkin göründüğü dikkat çekmişti.
Yeni Papa için konklav süreci başlıyor
Papa’nın ölümüyle birlikte Katolik Kilisesi'nde "Konklav" olarak bilinen yeni Papa seçim süreci başlıyor. Sistine Şapeli’nde toplanacak olan Kardinaller Koleji, yeni ruhani lideri seçmek üzere bir araya gelecek.
Geleneksel işaret olan Sistine Şapeli’nin bacasından çıkacak duman ile seçim sonucu tüm dünyaya duyurulacak. Siyah duman, seçim olmadığını, beyaz duman ise yeni Papa’nın seçildiğini simgeliyor.
Öne çıkan adaylar kimler?
Henüz kesinleşmiş bir isim olmamakla birlikte, bazı isimler halef olarak öne çıkıyor:
-
Kardinal Pietro Parolin: Vatikan’ın Devlet Sekreteri ve diplomasi uzmanı
-
Kardinal Luis Antonio Tagle: Asya kökenli ve genç nüfusla bağlantısı güçlü
-
Kardinal Robert Sarah: Afrika kökenli, muhafazakar çizgisiyle biliniyor
Konklavın birkaç gün içinde toplanması ve seçim sürecinin başlaması bekleniyor.
Papa Francis kimdi?
Papa Francis, 1936 yılında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te dünyaya geldi. Tam adı Jorge Mario Bergoglio olan Francis, göçmen bir İtalyan ailenin çocuğuydu. Gençliğinde kimya mühendisliği eğitimi aldıktan sonra rahip olma kararı verdi.
Jesuit tarikatına mensup olan Francis, Katolik dünyasında "yoksulların papazı" olarak tanınıyordu. Arjantin'de başpiskoposluk görevini yürüttü, 2001 yılında kardinal oldu. 2013’te Papa seçildi.
Çok dilli bir lider olan Francis, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, İngilizce, Fransızca ve Latinceyi akıcı bir şekilde konuşuyordu. Hem Arjantin hem İtalya vatandaşlığına sahipti ve görevi nedeniyle Vatikan vatandaşıydı.
Katolik dünyasında yas ilan edildi
Vatikan ve Katolik dünyası, Papa Francis’in ölümüyle birlikte resmi yas sürecine girdi. Kiliselerde çanlar çalınırken, Vatikan Meydanı’nda binlerce kişi mumlarla Papa'ya veda ediyor.
Cenaze törenine dair detaylar önümüzdeki saatlerde açıklanacak. Törenin Vatikan’da Aziz Petrus Bazilikası’nda yapılması ve dünya liderlerinin katılması bekleniyor.