Soğuğa alerjiniz donma veya soğuk ürtikeri olarak da bilinen, soğukla temas ettiğinde el ve ayaklarda şişlik, kızarıklık gibi etkenler sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Soğuk alerjisi nedir? Neden olur?
Soğuk ürtikeri olarak da bilinen soğuk alerjisi, ciltte soğuğa maruz kalındığında şişlik, kabarcık, kaşıntı ve uyuşma gibi etkilere neden olan bir hastalıktır. Alerjik ajanlar vücudun soğuğa maruz kalan her yerinde ortaya çıkar. Genellikle ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Bu bozukluğun nedeni bağışıklık sisteminin vücutla uzun süreli temas halinde yanlış reaksiyonlar oluşturmasıdır.
Soğuğa alerjiniz soğuk hava, soğuk su, soğuk hava ya da soğuk yemek gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar.
Vücut ısısının düşmeye başlamasıyla ortaya çıkan soğuk alerjisi kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Soğuğa maruz kalındığında alerjiye neden olan antikorlar kana karışır ve bunun sonucunda hastalık kendini göstermeye başlar. Bu hastalık özellikle soğuk havalarda sıklıkla görülür. Hava sıcaklığı 4-5 derecenin altına düştüğünde tekrarlanır. Bazı hastalarda ateş daha yüksek olduğunda da ortaya çıkabilir. Genellikle soğuk suyla temas eden ellerde meydana gelir. Vücut soğukla temas ettiğinde vücutta histamin adı verilen bir madde salgılanır. Bu durum alerjik şoka neden olur ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle soğuğa alerjisi olanların çok dikkatli olması gerekir.
Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir?
Vücudun belirli bir derecenin altındaki sıcaklıklara karşı alerjik reaksiyonu olarak tanımlanan soğuk alerjisinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bazı kişilerde belirtiler 4-5 derecenin altında, bazılarında 7-8 derece kadar düşük, bazılarında ise 10 derece kadar yüksek görünebilir. Semptomlar genellikle kızarıklık, kabarcıklar, kaşıntı, dilin şişmesi, boğazın ve dudakların şişmesi ve soğuktan etkilenen bölgede nefes almada zorluk içerir.
Soğuk alerjisi halk arasında farklı isimlerle biliniyor olabilir. Ürtikere benzediği için genel olarak soğuk ürtikeri olarak tanımlandığı görülmektedir. Oluşan kızarıklık ve şişlik nedeniyle donma da denilmektedir.
Soğuk ürtiker nasıl tedavi edilir? Nasıl tedavi edilir?
Çoğunlukla gençlerde ortaya çıkan soğuk ürtikeri genellikle 5-10 yıl kadar sürer ve daha sonra kendiliğinden geçer. Çoğu hastada bu hastalığın gerçek nedeni belli değildir. Aslında bu hastalığın kesin bir tedavisi yok. Hastalar ani sıcaklık değişimlerine karşı dikkatli olmalıdır. Soğuğa maruz kalmadan önce doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Alerji çok şiddetli ise kişinin sıcak iklimde yaşamaya devam etmesi gerekir.
Soğuk alerjisi nasıl teşhis edilir? Buz Küpü Testi Nedir?
Buz Küpü Testi soğuk alerjisinin tanısı için gerekli olan ve doğru sonuçlar veren bir uygulamadır. Bu hastalığın teşhisi için, bir buz küpü veya sıcaklığı 0-4 derece arasında olan soğuk bir cisim cilde temas ettirilir. Yaklaşık 5 dakika kadar ciltte kalır. Daha sonra cilt ısıtılır. Soğukla temas eden bölge gözlemlenir ve kızarıklık, şişlik gibi etkiler ortaya çıkarsa alerji tanısı konulur.