Osmanlı’nın zengin sofralarına konuk olan birçok yemek günümüz Türk mutfağının da temel taşları arasında yer alır. Saray mutfağının lezzetleri ülkemiz sınırlarını aşan bir üne sahiptir. Ülkemizi her sene ziyaret eden milyonlarca turist coğrafyamızın fiziki güzelliklerinin yanı sıra eşsiz mutfağını da öve öve bitirememektedir.

Hikayesi saray mutfağında başlayıp günümüzde de sofraları şenlendirmeye devam eden yemeklerin başında hünkar beğendi gelir. Et ve sebzelerin eşsiz buluşması ile damakları çatlatan bu yemek, özellikle davet sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Peki, hünkar beğendi nasıl yapılır? İşte tam ölçülü tarifi…

HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Aşağıdaki malzemeleri kullanarak 4 porsiyon hünkar beğendi hazırlayabilirsiniz.

Hünkar beğendi için gereken malzemeler şu şekildedir:

  • Etli kısmı için: 2 tane orta boy kuru soğan, 600 gram kuzu but (isteğe bağlı olarak dana eti), 4 diş sarımsak, 3 tane orta boy domates, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 su bardağı sıcak su, 1 çay kaşığı tuz.
  • Beğendi için: 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım su bardağı kaşar peyniri, 1,5 su bardağı süt, 4 tane orta boy patlıcan, 1,5 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz.

HÜNKAR BEĞENDİ NASIL YAPILIR?

Hünkar beğendinin yapım aşaması 1 saat, pişirme aşaması 1 saat sürmektedir.

44 yıllık balıkçı tüyosunu verdi: Kuru olmayan ve lezzetli hamsi tava tarifi 44 yıllık balıkçı tüyosunu verdi: Kuru olmayan ve lezzetli hamsi tava tarifi

Hünkar beğendi yapımında izlenmesi gereken adımlar sırası ile şu şekildedir:

  • Bıçak yardımı ile patlıcanların üzerlerinde delikler açın.
  • Patlıcanları fırın tepsisine alın ve 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişirin.
  • Pişen patlıcanları fırından çıkarın ve kabuklarını kolay soyabilmek için bir streç ile kaplayın. 15 dakika streçte beklettiğiniz patlıcanlarınızın kabuklarını soyun ve bir kenara alın.
  • Bir tavaya zeytinyağını alıp kızdırın.
  • Kuru soğanları yemeklik doğrayın ve zeytinyağının bulunduğu tavada kavurun.
  • Soğanlar rengini aldıktan sonra ezdiğiniz sarımsakları ve eti tavaya ekleyin.
  • Etler sularını salıp çektikten sonra salça, doğranmış domates ve baharatları da tavaya ekleyin.
  • Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra 2 bardak sıcak suyu da tavaya ekleyin ve etleri yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
  • Etler pişerken beğendinin yapımına geçin. Tereyağını bir tavada eritin ve ardından unu tavaya ekleyerek kokusu çıkana dek kavurun.
  • Kavrulan unun üzerine patlıcanları ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Eriyen patlıcanların üzerine sütü azar azar ilave edin. Bu esnada sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
  • Baharatları da ekledikten sonra son olarak kaşar peynirini de beğendinin içine dökün ve iyice karıştırın.
  • Beğendiyi servis tabağına alın ve üzerine de pişen etleri serpiştirin. Afiyet olsun!
Muhabir: Haber Merkezi