Gündem

Şoförler odasında plaka bastırmak için gerekli belgeler nelerdir?

Aracınızın plakasını değiştirmeniz gerekiyor ve bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre. Yazımızda aracınızın plakasını nasıl değiştirebileceğinizi veya yenileyebileceğinizi anlatacağız.

Abone Ol

Plaka, aracınızın kimliği gibidir ve trafikte olmazsa olmazdır. Eğer plakanız yoksa veya standartlara uygun değilse cezaya maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden plakanızı hasarlı, eski veya istemediğiniz bir numara ise değiştirmeniz veya yenilemeniz gerekebilir.

Peki, plaka değiştirme ya da yenileme işlemleri nasıl yapacağınızı ve hangi durumlarda hangisini tercih edeceğinizi biliyor musunuz? Haydi, gelin plaka değiştirme ve plaka yenileme işlemlerinin detaylarına birlikte bakalım.

PLAKA DEĞİŞTİRME NEDİR?

Plaka değiştirme, aracınızın mevcut plaka numarasını bırakıp, yeni bir plaka numarası almak demektir. Bu işlemi yapmak için bazı şartları sağlamanız ve belgeleri tamamlamanız gerekir. Plaka değiştirme işlemini genellikle ikinci el araç alırken ya da ikametgahınızı değiştirirken yaparsınız. Plaka değiştirme işlemi, aracınızın plakasını güncellemekten farklıdır. Çünkü plaka güncellemede plaka numarası değişmez, sadece plaka yenilenir.

PLAKA DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR?

Aracınızın plakasını değiştirmek için öncelikle gerekli şartları sağladığınızdan emin olun. Bu şartlar şunlardır:

·         İkinci el araç almak veya ikametgahınızı değiştirmek

·         Başvuruyu araç sahibi veya kanuni temsilcisi yapmak

·         Aracın MTV borcu, rehin durumu veya satış engeli olmamak

·         Aracın muayenesinin yapılmış olmak

Bu şartları sağladıktan sonra, notere giderek plaka değiştirme talebinde bulunun. Noter, sizden aracınızın eski belgeleri, plakası ve satış belgelerini isteyecektir. Ayrıca yeni ikametgah adresinizi de belirtmeniz gerekecektir. Noter işlemlerini tamamladıktan sonra, size en yakın Şoförler Odası’na giderek yeni plakanızı bastırabilirsiniz.

PLAKA DEĞİŞTİRME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Plaka değiştirme işlemi için bazı belgelere ihtiyacınız olacak. Böyle bir durumda şu belgeleri işlem esnasında hazır bulundurmanız gerekir:

·         Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı

·         Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları

Geçici tescil belgesi ya da fotokopisi veya noter satışı

·         Nakil dosyası (Şoförler Odası’ndan alabilirsiniz.)

·         Zorunlu mali sorumluluk sigortası (Sigorta fiyatlarını öğrenmek için teklif alabilirsiniz.)

PLAKA YENİLEME NEDİR?

Plaka yenileme, aracınızın plaka numarasını değiştirmeden, sadece plakayı yenilemek demektir. Bu işlemi yapmak için plaka değiştirme işleminde olduğu gibi şartları sağlamanız veya belgeleri tamamlamanız gerekmez. Plaka yenileme işlemini genellikle plakanız hasarlı, soluk veya okunaksız ise yaparsınız. Plaka yenileme işlemi, aracınızın plakasını değiştirmekten farklıdır. Çünkü plaka değiştirmede plaka numarası değişir, plaka yenilemede ise sadece plaka yenilenir.

PLAKA YENİLEME NASIL YAPILIR?

Aracınızın plakasını yenilemek için öncelikle plakanızın hasarlı veya okunaksız olduğunu tespit etmeniz gerekir. Bu durumda, size en yakın Şoförler Odası’na giderek plakanızı yeniletebilirsiniz. Plaka yenileme işlemi için sizden herhangi bir belge istenmez. Sadece plakanızın eski halini göstermeniz ve yeni plaka ücretini ödemeniz yeterlidir.

ÖZEL PLAKA NASIL ÇIKARILIR?

Bir kişinin plaka değişikliği talep etmesinin çeşitli nedenleri vardır ve bunlardan biri de özel bir plaka almaktır. Ancak, özel plaka almanın diğer nedenlere kıyasla daha pahalı bir seçenek olduğunu ve maliyetin tamamen keyfi faktörlere bağlı olduğunu belirtelim.

Plaka değişikliği için istenen harf bileşenlerine bağlı olarak fiyatlar 250.000 TL'ye kadar ulaşabilmektedir. Ayrıca, genellikle kulüp, isim veya siyasi parti kısaltmaları için tercih edilen plakada belirtilen şehirde ikamet etmek zorunludur.

Özel plaka almak için gereken adımlar diğer değişikliklerden biraz farklıdır. Öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak istediğiniz plakanın boş olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer boşsa, özel plaka ücretini ödeyerek ve notere başvururken ibraz etmeniz gereken bir makbuz alarak devam edebilirsiniz.