Ekonomi

Şirketler patladı! 5 şirketten 1’i kepenk indirdi! Konkordato tırmanışa geçti

Türkiye’deki enflasyonla birlikte artan maliyetler, şirketleri ifasın eşiğine getirdi. Üretim, temmuzda son 15 ayın dibini gördü. Son altı ayda 5 şirketten 1’i kepenk kapattı. İmalat PMI ise temmuzda azalarak 47,2 seviyesine indi. İşte, Türkiye’deki ekonomik krizin derinleşen yansımaları…

Abone Ol

Ekonomik sıkıntıların yansımaları her geçen gün derinleşerek artmaya devam ediyor. Yılın ilk yarısında kurulan şirket sayısı yüzde 17,3 azalırken, kepenk indirenler yüzde 25,8 arttı. Son altı ayda 5 şirketten 1’i kepenk indirdi. Temmuz ayında 183 şirket konkordato talep etti. Bu da ekonomik krizin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 AY DAHA DA KÖTÜ OLACAK

Artan maliyetler, talepteki zayıflama ve üretimde yaşanan gerileme piyasaları altına üstüne getirdi. Çalışan sayısında 21 ayın en sert daralması gerçekleşti. İSO İmalat PMI temmuzda 47,2’ye inerken, sanayi üretimi mayısta yıllık yüzde 0,1 daraldı. İş dünyası temsilcileri, çarkların kalan 5 ayda daha da yavaşlayacağını söyledi.

ŞİRKETLER KIRMIZI ALARM VERDİ

Reel sektör kırmızı alarm verdi. En sert gerileme elektrik ve elektronik ürünlerde gerçekleşti. Yavaşlama nedeniyle şirketler temmuz ayında genel olarak üretimlerini azalttı. Sadece giyim ve deri ürünlerinde üretim artışı görüldü. Ancak, çalışan sayısında en hızlı azalış yine giyim ve deri ürünleri sektöründe gerçekleşti.

KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 25.8 ARTTI

Çalışan sayısında daralma zirveye çıktı. Çarklardaki durgunluğun en büyük göstergelerinden biri de Merkez Bankası tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verisi oldu. Temmuz 2024’te yüzde 75,9’a inen kapasite kullanım oranı son 15 ayın en düşük seviyesi olarak ölçüldü. TOBB’un açıkladığı Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, 2024’ün ilk 6 ayında, 2023’ün ilk 6 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 17,3 azalırken, aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 25,8 arttı.

KONKORDATO TIRMANIŞA GEÇTİ

Son 6 ayda 52 bin 676 şirket kuruldu, 11 bin 939 şirket kepenk kapattı. Tasfiye sürecine giren şirket sayısı da ilk yarıda yüzde 2,3 artarak 12 bin 175’e yükseldi. Temmuz ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 183 oldu. Yılın 7 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen toplam dosya sayısı 788’e çıktı. Kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 311 oldu. Ocak-temmuz aralığında 55 firma için iflas kararı alındı.