Ramazan öncesinde kırmızı et fiyatlarının sabitlenmesine rağmen reyonların boş kalması, vatandaşların aklında soru işaretleri oluşturdu.
İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) ve **Et ve Süt Kurumu (ESK) iş birliğiyle sabit fiyat uygulaması başlatılmıştı. Ancak ilk haftada marketlerde uygun fiyatlı et bulmak oldukça zorlaştı.
Boş reyonlara yetkililerden açıklama geldi
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, vatandaşlar marketlerde sabit fiyatlı kırmızı et almak istediklerinde boş reyonlarla karşılaştı. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda ramazanın başı ve vatandaşlar stok yapmak istiyor. Bu nedenle kırmızı ete yoğun talep var. Ancak bir hafta içinde durum düzelecek. Tedarik süreci artırılıyor, et arzı yükseltilecek."
Vatandaşlara uyarı: "Şubelere dikkat edin"
Güzeldere, vatandaşların indirimli et satışının hangi şubelerde geçerli olduğunu kontrol etmeleri gerektiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
"İstanbul PERDER’in 66 üyesi ve 2700 mağazası var. Ancak kırmızı et projesi sadece 30 üyemizin 1.500 şubesinde geçerli. Web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızdan güncel bilgileri takip etsinler. Eğer tezgahlar boşsa, bu etin tamamen satıldığı anlamına gelir. Vatandaşlarımız herhangi bir tedarik sorunu yaşarsa, bize ya da ESK’ya şikayette bulunabilir."
"Marketlerde indirimli ete ulaşılamıyor" iddialarına yanıt
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, "Marketlerde indirimli ete ulaşamıyorum" iddialarına inanmadığını ifade etti. Tunç, şu sözlerle açıklama yaptı:
"390 liraya satılan eti, 80 milyon insana aynı anda yetiştiremezsiniz. İhtiyacı olmayan vatandaşların da kuyruğa girip fazla alım yapması, süreci zorlaştırıyor. ESK gerekli önlemleri aldı, tedarik kapasitesi sürekli artırılıyor. Avrupa’dan günlük helal kesime uygun karkas et ithal ediliyor. Vatandaşlarımız lütfen ihtiyacından fazlasını alıp stok yapmasın, aksi takdirde arz sorunu yaşanır."
Yetkililer, önümüzdeki süreçte kırmızı et ithalatı ve yerel üretimi artırarak piyasada denge sağlanacağını belirtti. Uzun vadede Türkiye’nin ithalata bağımlılığını azaltacak adımların atıldığı da vurgulandı.