Portakal, C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biri olarak bilinmektedir. Kabuklarının soyulmasının ardından tüketilen portakal, kendine has aromatik bir tada sahiptir. Bazen tatlı bazen de ekşi bir tada sahip olan bu mucizevi meyve, direkt olarak tüketilebildiği gibi suyunun içilmesi ile de tüketilebilmektedir. Hatta portakal suyu ülkemizde en çok tercih edilen taze meyve suları arasında yer alır.
Portakal, hamur işlerinden tatlılara kadar pek çok tarifte de yer almaktadır. İki ila on metre arasında boya sahip olan portakal ağacı, turunçgiller familyasının bir üyesidir. Portakalın yaprakları ise sert ve oldukça dayanıklıdır. Düz kenarlara sahip olan portakal yaprakları, eski zamanlardan beri insan sağlığına sunduğu yararları ile kullanılmaktadır. Portakalın kendisi kadar kabuğu, yaprakları ve çiçeği de insan sağlığına faydalıdır. Öyle ki, birçok bitkinin yan etkisi yok denecek kadar da azdır. Bu da doğal şifa kaynaklarının kimyasal içerikli ilaçlardan daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Portakal Yaprağının Faydaları
Portakal yaprağı, yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde şifalı bitkiler grubuna girmiştir. İnsan sağlığı üzerinde yok denecek oranda yan etkiye sahip olan portakal yaprağı, yükse oranda hidroksiprolin ve luteolin içermektedir. Bu sayede sindirim sistemini uyarır ve sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Bunun yanı sıra portakal yaprağının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanmaktadır;
* Hazımsızlık ve kabızlık sorunlarının giderilmesini sağlar
* Sindirimi rahatlattığı için kronik olarak yaşanan kabızlık sorununu da gidermektedir
* Mide rahatsızlıklarında kullanılan portakal yaprağı, mide ve sindirim sorunlarını giderir
* Damar sertleşmesinin önüne geçer
* Felç riskini azaltır
* Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir
* Cildin daha güzel bir görünüme sahip olmasını sağlar
* Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisinde etkilidir ve hastalıkların daha kısa sürede geçmesini sağlar
* Kansızlığa iyi gelir
* Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi temin eder
* Ateş düşürücü etkisi vardır
* Vücudun su ihtiyacını karşılar
* Kilo verme konusunda etkilidir
* Şeker hastalığına iyi gelir
Portakal Yaprağı Kürü
Portakal yaprağı genel olarak sindirim sistemi ve kabızlık sorunu için tercih edilmektedir. Bunun için uzman isimler portakal yaprağı kürünün uygulanmasını tavsiye etmektedir. Bu kür için kullanılacak olan portakal yapraklarının mutlaka taze olması gerekir. Kuru portakal yapraklarının kullanılması, hazırlanacak olan kürden verimli bir sonuç alınmasını engelleyecektir.
Portakal yaprağı kürü hazırlamak için bir su bardağı suyun içerisine on adet taze portakal yaprağının atılması ve kısık ateşte altı dakika kadar kaynatılması gerekir. Ardından ocağın altı kapatılır ve çayın demlenmesi için beş ila on dakika daha beklenir. Hazırlanan çay süzüldükten sonra tüketilebilir.
Portakal Yaprağı Küründe Dikkat Edilmesi Gerekenler
Portakal yaprağı kürünün her sabah taze olarak hazırlanması gerekir. Kabızlığın giderilmesini ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan bu kür, sabah kahvaltılarından bir saat önce, aç karnına tüketilmelidir. Bu kürün yapımında taze portakal yapraklarının kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Portakal yaprağı kürü, dört gün boyunca sürdürülmelidir. Sadece sabah kahvaltılarından bir saat önce ve bir bardak olacak şekilde tüketilmesi gerekir. Bu sürenin sonunda kabızlık sorunu devam ediyor ise birkaç gün ara verildikten sonra küre yeniden başlanabilir. Bunların yanı sıra hazırlanan çayın ılık olarak tüketilmesine de dikkat edilmelidir.