Kışın sofraları süsleyen sebzelerin başında gelen pırasa pek çok yemek tarifinde kendini gösterir. Son derece yararlı olduğu kadar lezzetiyle de beğeni toplayan pırasa mevsiminde tüketildiği zaman etkisini verir. Daha sonra yemek adına pırasa da çeşitli sebzeler gibi saklanabilir. Pırasayı saklamak için kullanılabilecek birden fazla yol vardır. Kışlık pırasa saklama yöntemleri şu şekildedir;
Pırasayı çiğden dondurucuda saklamak için şu adımları izleyin:
· Satın aldığınız taze pırasaları güzelce ayıklayın.
· Pırasaları kirden tamamen arındırmak adına sirkeli ya da karbonatlı suda bir süre tutun.
· Pırasayı nasıl bir yemekte kullanılacağınıza göre yuvarlak ya da uzun bir şekilde doğrayın.
· Bir tepsinin içine yağlı kâğıt dizin.
· Dilimlediğiniz pırasaları aralık bırakarak tepsiye tek tek yerleştirin.
· Pırasaları yerleştirmeyi bitirdiğinizde tepsiyi 1 saat kadar dolapta bekletin.
· Donan pırasaları 1 saatin ardından dolaptan alın. Daha sonra bu pırasaları buzdolabı poşetinin içine birer birer yerleştirin. Ardından poşetin ağzını sıkıca kapatın.
· Üzerine tarihi not ettikten sonra dondurucuya yerleştirin.
Pırasayı şoklayarak dondurucuda saklamak için şu adımları izleyin:
· Sebzelerin vitaminlerini muhafaza etmesi için şoklayarak saklama yöntemi sıklıkla uygulanır. Bunun için pırasaları bir güzel yıkayın.
· Sonradan kullanacağınız yemeği düşünerek pırasaları doğrayın.
· Bir tencereye su koyup kaynamasını bekleyin.
· Tenceredeki su kaynayana kadar bir kabın içinde buzlu su hazırlayın.
· Dilimlediğiniz pırasaları bir süzgeç yardımıyla alıp kaynayan suyun içinde 3 dakika boyunca tutun.
· 3 dakikanın ardından süzgeçle birlikte pırasaları kaynayan sudan alın. Hiç vakit kaybetmeden buzlu suyun içine koyun. Burada 2 dakika boyunca bekletin.
· 2 dakikanın ardından pırasaları buzlu sudan çıkarın.
· Sebzenin suyunu iyice süzmesi için temiz bir beze dizin.
· Pırasa suyunu süzdükten sonra bir buzdolabı poşetinin içine alıp ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra dondurucuya koyun.
Pırasayı haşlayarak dondurucuda saklamak için şu adımları izleyin:
· Pırasaları iyice temizleyin.
· İleride kullanacağınız yemeğe uygun olarak doğrama işlemini gerçekleştirin.
· Bir tencerenin içine su ekleyin kaynatın. Daha sonra pırasaları kaynayan suyun içine ilave edin.
· Tezgâhın üzerine kâğıt havlu ya da temiz bir bez dizin. Haşlanan suyun içinden çıkardığınız pırasaları bunun üzerine dizin.
· Haşlanan pırasaları suyunu iyice süzdükten sonra bir buzdolabı poşetine ekleyin. Ağzını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra dondurucuda saklayın.
Pırasayı Dondurucuya Koyarken Neye Dikkat Etmek Gerekir?
Sonra tüketmek adına dondurucuda saklanan pırasalarda dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Eğer pırasaları poşetlerken uygun bir materyal kullanılmamışsa ya da poşet bir şekilde delindiyse pırasalar hızlı bir şekilde bozulabilir. Bu durumda sebze yenemez bir hale gelir. Bu nedenle poşetlerken çok dikkatli olunmalıdır.
Pırasalar Dondurucuda Ne Kadar Bekletilebilir?
Dondurucuda saklanan pırasaların ne kadar süre dayanacağı saklama yöntemi ile bağlantılıdır. Haşlanan pırasanın dayanma süresi 3 ile 4 ayı bulur. Bu süre çiğ saklanan pırasa için 5 ile 6 kadar uzar. Şoklanan pırasalar ise 7 ile 8 ay sonra tüketilebilir.
Pırasa Temizlenmeden Saklanırsa Ne Olur?
Saklamadan önce pırasaların mutlaka yıkanması gerekir. Eğer pırasalar özenli bir şekilde yıkanmazsa üzerinde yer alan zararlı maddeler hızlı bir şekilde bozulmasına yol açar. Bu nedenle tüm emek boşa gider.
Dondurucudan Çıkarılan Pırasa Ne Zaman Pişirilmelidir?
Saklanan pırasaları dondurucudan çıkardıktan sonar çözülmesini beklemek gerekmez. Poşetten çıkarılan pırasalar pişirmeye hazır haldedir.