Yaşam

Patates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir? Faydaları

Mutfaklarda en çok tercih edilen besin ögelerinin başında patates yer alır. Farklı birçok şekilde pişirilebilen patatesin kabuklarının, patatesten daha faydalı olduğunu söylesek? İşte patates kabuklarının bilinmeyen faydaları!

Abone Ol

Patates, yemeklerin ana malzemeleri arasında yer alır. Öte yandan patates kendi başına oldukça lezzetli bir yemek olarak da tüketilmektedir. Türk mutfağında yer alan birçok yemeğin içerisinde bulunan patates; pişirilerek, kızartılarak, haşlanarak ya da fırınlama tekniği ile tüketilebilir.

Kızartmasından tutun da haşlamasına kadar her hali ile oldukça lezzetli olan patates aynı zamanda böreklerin içerisinde de sevilerek tüketilmektedir. Salatası ile günlerin vazgeçilmez lezzeti olan bu besin ögesi, insan sağlığı için gerekli olan çok sayıda mineral ve vitamine sahiptir. Patateslerin kabukları ise tüm bu işlemlerin sonunda çöpe atılmaktadır. Oysaki kabuklar, patatesin kendisinden daha faydalıdır.

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Patates kabuğunun faydalarına değinmeden önce ilk olarak bu sevilen besin ögesinin insan sağlığına sunduğu faydalara değinelim. İşte patatesin genel sağlık üzerindeki olumlu etkileri;

* Patatesin içerisindeki lifler, sindirim sistemi sağlığını korur

* Antioksidan açısından oldukça zengin olan patates, vücuda giren serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engeller

* Düzenli ve doğru şekilde tüketilen patates, kalp sağlının korunmasında ekilidir

* Yüksek oranda potasyum içeren patates, kan basıncını düşürür ve felç riskini azaltır

* Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko içeriği ile kemik sağlığını destekler

* Patateste bulunan kolin, vücutta inflamatuar etki yapar ve enfeksiyon ile tahriş oluşumlarının iyileşme sürecini hızlandırır

* Yüksek oranda folat olması, kansere karşı koruma sağlar

* B6 vitamini ile metabolizmanın sağlıklı çalışmasına katkı sağlar

* Patatesin içerisindeki kolajen ve C vitamini, genel cilt dokusunu iyileştirir

Patates Kabuğunun Faydaları

Genel sağlık üzerinde oldukça etkili olan bu besin ögesinin kabukları ise daha fazla besin ögesine sahiptir. Patatesten daha yüksek oranda antioksidana sahip olan kabuklar, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Patatesin kabukları, patatesin kendisinden ortalama olarak on iki kat daha fazla antioksidan içermektedir. Aynı zamanda patates kabuklarında potasyum ve magnezyum oranında oldukça yüksektir.

Patatesin kabuklarında yer alan bu besin değerlerinden en iyi şekilde yararlanmak için patatesin kabukları ile pişirilmesi gerekir. Bu şekilde tüketimi gerçekleştirilebilen kabuklar aynı zamanda farklı formlarda da kullanılabilir.

Patates Kabuklarından Cips Yapın

Evde sağlıklı cipsler yapmak için patates kabuklarının kullanımı oldukça iyi bir alternatiftir. Soyulmuş patates kabukları iyice yıkandıktan sonra fırın tepsisine yerleştirir ve üzerine az miktarda zeytinyağı ilave edilir. Ardından 180 dereceye ayarlanan fırında, patates kabukları kızarana kadar pişirilir.

Beyaz Saç Sorununuzu Çözün

Patates kabuklarını kullanarak beyaz saçlara boyasız çözüm bulabilirsiniz. Bunun için patates kabuklarının klorsuz su içerisinde ortalama olarak yirmi beş dakika boyunca kaynatılması gerekir. Ardından soğuması beklenir ve elde edilen su süzülerek bir şişeye aktarılır. Banyo sonrası saçlara daha kolay uygulamak için sprey şişesi tercih edilebilir. Temiz saça uygulanan patates kabuğu suyunun durulanmasına gerek yoktur. Bu sayede hem beyaz saçların doğal bir şekilde kamufle olması hem de yaşanan kepek sorunlarının giderilmesi sağlanabilir.

Patates Kabuğu Çayı Yapın

Patates kabuklarının güzel bir şekilde yıkanmasının ardından kaynamış suya ilave edilmesi ve demlenmesi için beş dakika beklenmesi gerekir. Ardından hazırlanan çay süzülerek tüketilebilir. Patates kabuğundan elde edilen çay, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda diyet liflerine sahip olduğu için yüksek kan basıncının da düşmesini sağlar.