Paratiroid ameliyatını alanında uzmanlaşmış deneyimli bir paratiroid cerrahı yapar. Ameliyat esnasında hastalıklı bezin çıkarılması gerekir. Bunun için boynun tüm bölgelerinde bez araması gerçekleştirilir. Söz konusu paratiroid bezlerinin yakın olduğu bölgeler içinde ses tellere giden sinirler, beyne giden ana damarlar ve yemek borusu vardır. Hatalı bir işlem insan sağlığının geri alınamaz bir şekilde bozulmasına yol açar. Paratiroid ameliyatını bir uzmanın yapması bu açıdan çok önemlidir.
Paratiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Paratiroid ameliyat için ilk olarak genel anestezi uygulanır. Ardından boyun bölgesine küçük bir kesi atılır. Ameliyatta dört paratiroid bezi detaylıca incelenir. Anormal yapıdaki paratiroid tespit edildikten sonra cerrah tarafından çıkarılır. Eğer 1 ya da 2 anormal paratiroid bezi varsa bunların çıkarılmasında herhangi bir sorun olmaz. Diğer paratiroid bezleri kalsiyum seviyesini korumaya yeter.
Tüm paratiroid bezlerinin anormal yapıda olduğu senaryolarda yalnızca yarısı alınır. Vücudun kalsiyum seviyesini koruması adına diğer paratiroid bezlerinin alınmaması gerekir. Ameliyatta cerrahın kontrol ettiği diğer değer paratiroid hormon düzeyidir. Hastalıklı paratiroid bezlerinin çıkarılmasından sonra hormon düzeyi yüzde 50 düşüş gösterir. Çıkarılan bezler daha sonra patolog tarafından incelenir.
Paratiroid Ameliyatı Hangi Riskleri Taşır?
Her tıbbı işlem gibi paratiroid ameliyatının da taşıdığı birtakım riskler vardır. Bu risklerin başında kanda meydana gelen kısa süreli ya da kalıcı düşük kalsiyum seviyelerinin oluşması bulunur. Hipokalsemi olarak bilinen bu durum parmak ve ağız çevresinde karıncalanmaya ve uyuşmaya yol açar. Aynı zamanda kas krampları şeklinde görülebilir.
Paratiroid ameliyatının diğer riski ise düşük kalsiyum semptomları yaşanmasıdır. Bu durum daha çok 3 ya da daha fazla paratiroid çıkarılmışsa yaşanır. Bu tarz risklerin sonuçlarını en aza indirmek için ilk 2 hafta doktorun belirttiği dozda kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınmalıdır. Çıkarılan paratiroid bez sayısına bağlı olarak alınması gereken kalsiyum miktarı değişir.
Paratiroid Ameliyatı Sonrası Ne Olur?
Ameliyatı takiben meydana gelen semptomların ilk ayın sonunda geçmesi beklenir. Paratiroid ameliyatı yüzde 95’lik bir başarı oranına sahiptir. Söz konusu ameliyat hastaya pek çok fayda sağlar. Hasta daha yüksek bir kemik yoğunluğuna ulaşır. Kırık kemik riski bir hayli azalır. Böbrek taşı riski de önemli ölçüde düşer.
Paratiroid Rahatsızlığı Neden Olur?
Yapılan araştırmalar henüz paratiroid rahatsızlığın neden kaynaklandığını belirleyemiyor. Bununla birlikte söz konusu rahatsızlığın yüzde 10 oranında ebeveynlerden kaynaklandığı düşünülür. Gençlik ya da çocukluk dönemlerinde baş ve boyun bölgesine alınan radyasyon buna yol açabilir. Aynı zamanda yeteri miktarda kalsiyum alınmaması da bunun nedenlerinden biri olarak görülür.
Paratiroid Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?
Paratiroid ameliyatının yapılmaması sonucu kandaki kalsiyum seviyesi artar. Yüksek kalsiyum ise düzensiz kalp atışları, paratiroid krizi ve ölüm gibi durumlarla sonuçlanır.
Paratiroid Bezi Ne İşe Yarar?
Paratiroid bezleri boyun çevresinde yer alır. Tiroit bezine yakın bir noktada durur. Bu bez insanların çoğunda bezelye büyüklüğündedir. Oval şeklinde olan paratiroid bezi toplam dört tanedir. Paratiroid bezinin en büyü işlevi kalsiyum yönetimi sağlamaktır.
Kalsiyum başta beyin, kalp, sinir ve kemik olmak üzere hücrelerin düzgün çalışmasını sağlar. Paratiroid hormonu, kemikte yer alan kalsiyumu alarak böbrek ve bağırsakta geri emilimin artmasına yardımcı olur. Bu sayede kan dolaşımı seviyelerini korur ve kalsiyumun normal seviyede kalmasını kolaylaştırır.