Gündem

Özgür Özel Selanik kökenli çıktı

Abone Ol

Özgür Özel (d. 21 Eylül 1974, Manisa), Türk siyasetçi, eczacı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin mevcut genel başkanı ve Türkiye'de ana muhalefet lideridir.

2011'den beri TBMM'de Manisa milletvekilidir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin 24 Haziran 2015 tarihinden 3 Haziran 2023 tarihine kadar grup başkanvekili olarak CHP'nin TBMM'deki çalışmalarını yönlendirdi. 3 Haziran 2023 tarihinde parti grubu tarafından Cumhuriyet Halk Partisi TBMM grup başkanı olarak seçildi.[2] 5 Kasım 2023 tarihindeki 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı 276 oy farkla CHP genel başkanı olarak seçildi.

1999 yılında serbest eczacılığa başladı. Manisa Eczacı Odası'nda 2001-2007 yılları arasında bir dönem genel sekreterlik ve iki dönem oda başkanlığı görevlerinde bulundu. Bu dönemde Manisa Akademik Odalar Birliği'nde dönem sözcülüğü ve başkanlığı görevlerini üstlendi. Ayrıca, Uluslararası Eczacılık Federasyonu, Avrupa Birliği Eczacılık Grubu ve Avrupa Eczacılık Forumu gibi uluslararası örgütlere üyeliği bulunmaktadır.

2007-2011 yılları arasında Türk Eczacıları Birliği'nde bir dönem saymanlık, iki dönem genel sekreterlik görevlerini yürüttü. Aynı dönemde Manisa'yı temsilen TBMM'ye milletvekili seçildi. TBMM'de görev yaptığı dönemlerde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu, CHP Üniversitelerin ve Öğrencilerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu ve TBMM Soma Maden Araştırma Komisyonu üyeliği gibi önemli görevler üstlendi.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir
21 Eylül 1974 tarihinde Manisa'da Talat ve Şükran çiftinin çocuğu olarak doğdu. Üsküp ve Selanik kökenli Balkan göçmeni bir ailenin çocuğudur. İlköğretimini Manisa Merkez Gazi İlkokulu'nda tamamladı. Orta ve lise öğrenimine İzmir'de bulunan Bornova Anadolu Lisesinde başladı, son yılında Manisa Lisesine geçip oradan mezun oldu. Bornova Anadolu Lisesi Almanca Bölümü ve Manisa Lisesinde tamamlamasının ardından 1997 yılında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldu.

Mesleki kariyeri[değiştir |
Üniversiteden mezun oluşunun ardından Özel, 2011 yılında yapılan seçimlerde milletvekili seçilene kadar serbest eczacılık mesleğini sürdürdü. 2007 yılından sonra Türk Eczacıları Birliğinde (TEB) yönetim kurulu üyeliği, sayman ve iki dönem genel sekreterlik görevlerinde bulundu. Ayrıca eczacılık kariyeri boyunca 163 tane kongre ve konferansta yazılı ve sözlü bildiri sunumu yapmış, panelleri yönetmiş ve uluslararası platformlarda aktif olarak yer almıştır. Uluslararası Eczacılık Federasyonu, Avrupa Birliği Eczacılık Grubu ile Avrupa Eczacılık Forumu'na üyelikleri bulundu.

Atık Pillerin Eczanelerde Toplanması Kampanyası ile Manisa Belediyesi tarafından "Manisa Tarzanı Çevre Ödülü"ne layık görülmüştür. Aynı dönemde başlattığı "Çölyak hastaları için İstanbul'da ürettirilen ekmeklerin Manisa ve ilçelerindeki hastalara ulaştırılması" projesini hayata geçirmiştir. Bu projeler ile, çevre duyarlılığı ve toplum sağlığına yönelik önemli katkılarda bulunmuştur.

Siyasi kariyeri[değiştir | 
İlk yılları (2011-2015)[değiştir | 
Özel, 2009 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Manisa Belediye Başkan adayı oldu fakat seçilemedi. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimleri'nde CHP Manisa milletvekili olarak meclise girdi. 2014 yerel seçimlerinde tekrar aynı partiden Manisa Büyükşehir belediye başkan adayı oldu fakat yine seçilemedi. Özel, diğer CHP Manisa milletvekilleriyle birlikte Soma'daki maden ocaklarının incelenmesi için bir meclis komisyonu kurulmasını teklif etmiş, bu önergenin gündeme alınmasıyla ilgili yaptığı 29 Nisan 2014 tarihli konuşmada ocaklardaki denetim ve güvenlik eksikliklerinden bahsetmiş, konuşma 13 Mayıs 2014 Soma Maden Faciası sonrası ülke gündeminde uzun süre tartışılmıştır.

Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar CHP Manisa milletvekili olarak meclise girdi. 18. Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü Kurultayı'nda CHP parti meclisi üyesi seçildi. Milletvekilliği döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık Komisyonu ve CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyesi oldu. 24 Haziran 2015 tarihinde CHP grup başkanvekilliği görevine seçildi.[9] Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından verilen 2015 Uğur Mumcu Yılın Siyasetçisi Ödülü'nü aldı.[10]

Grup başkanvekilliği (2015-2023)
Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM kürsüsünde Soma Faciası hakkında konuşma yaparken (2014)
Özgür Özel, 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi CHP genel merkezinden meclise sarı Vosvos ile gittiğini ve bu araçla geldikleri bir video çekildiğini, bu videoyu ailelerine bırakmak üzere çektiklerini belirtti. Meclise giderken helikopterlerden ateş açıldığını ve tankları gördüklerini ifade etti. Meclise ulaştıktan sonra yaşadıkları sığınakta kaldıklarını ve meclisin bombalandıktan sonra elektriklerin kesildiğini aktardı. Özel ayrıca Meclis'te TRT stüdyosuna girerek canlı yayına katıldığını ve o günün psikolojisiyle sunucunun "İnşallah bundan sonra hep birlikte olacağız" dediğini paylaştı.

Grup Başkanvekili Özgür Özel TBMM'nde basın toplantısı düzenlerken, 11 Mart 2021
Kasım 2016'da CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de AK Parti'nin Ceza Muhakemeleri Kanunu önergesini eleştirerek, önergenin içeriğindeki cinsel istismar suçlarını hafifleten maddelere karşı çıktığını ve Meclis'te açık oylama talep ettiklerini belirtti.[12]

Özgür Özel, TBMM Kanun Kararlar Müdürlüğünde çalışan bir personelin, CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hakaretler içeren çok sayıda sosyal medya paylaşımını genel kurul gündemine getirdi. Bu personelin, Twitter hesabından atılan hakaret içeren tweetler nedeniyle genel kurul çalışmaları durma noktasına geldi. Özgür Özel, bu olayı dikkat çekici bir şekilde ifade etmek amacıyla personelin odasına giderek masaüstü bilgisayarının kasasını söktü ve bu kasayı genel kurul salonuna getirdi.

Mart 2017'de Özgür Özel, Fox TV'de katıldığı canlı yayında, Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetme yetkisini kanıtlamak için Meclis'te oylanan kitapçığı sundu. Özel, bu kitapçıkla cumhurbaşkanının Meclis'i feshetme yetkisinin kanıtlandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanın meclisi fesih yetkisi olduğunu kanıtlayın istifa ederim" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın bu çağrısına yanıt veren Özgür Özel, canlı yayında kitapçıkla konuyu ele aldı. Özel, kitapçıktan 11. maddeyi okuyarak, Cumhurbaşkanının seçimleri yenileme yetkisini açıkladı. Özel, Cumhurbaşkanının gerekçe göstermeksizin seçimleri yenileyebileceğini vurguladı. Özel ayrıca Cumhurbaşkanının bu yetkisini kullanmasının bir kelime oyunu olduğunu belirtti ve kitapçığın içeriğini göstererek iddialarını destekledi.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı adaylığı spekülasyonları yapılan Abdullah Gül ile ilgili açıklama yaptı. Özel, Abdullah Gül'ün CHP'nin gündeminde olmadığını belirtti ve spekülasyonların morale zarar vermekten başka bir amaca hizmet etmediğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 2018 yılında Meclis'teki bütçe görüşmelerinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı eleştirdi.Yaşanan tartışmalar sonucunda Akar, Özel'e dava açtı. Mahkeme, Akar'ın eleştirilere katlanma yükümlülüğü olduğunu ve Özel'in suç işlemediğini belirterek davayı Özel'in lehine sonuçlandırdı.

Gezi Parkı davası duruşması sonrasında Çağlayan Adliyesi önü, 25 Nisan 2022
Gezi Parkı davasında yargılanan 17 kişiden iş insanı Osman Kavala, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Özgür Özel, karar sonrası Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, "Burada bugün sonlanan davada hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Sadece ülkeyi yöneten bir tek adamın gönlü yapıldı" ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, 12 Ocak 2023 tarihinde Telegram'da Bakan Süleyman Soylu'ya bağlı olduğunu iddia ettiği 'Ebabil Harekatı' adlı bir kanalın varlığından bahsetti. Özel, bu kanalın aracılığıyla 8 bin kişinin gündemle ilgili bilgilendirildiğini ve adı geçenler hakkında sosyal medyada operasyonel amaçlı paylaşımlar yapıldığını iddia etti.[20] İçişleri Bakanlığı, Özel'in iddialarına yanıt verdi ve Özel'in açıklamalarında adı geçen "Emin Şen" isimli kişinin Bakanlık Müşaviri veya 657'ye tabi bir devlet memuru olmadığını ve bakanlık ile bağlı kuruluşların sosyal medya hesaplarının Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirlikleri tarafından yönetildiğini savundu. Ayrıca, Emin Şen'in Bakan Süleyman Soylu'nun uzun yıllardır sosyal medya danışmanlığını yürüttüğü belirtildi.

CHP genel başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]
Ana madde: 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı
Özgür Özel 38. CHP Olağan Kurultayı'nın ilk turunda oy kullanırken (4 Kasım 2023)
2023 yılında yapılacak 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için aday olacağını açıkladı.[22] CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin geleceği hakkında yaptığı açıklamalarda, partiyi "bilgili, birikimli iyi bir sosyal demokrata" devredeceğini söyledi. Ancak bu ifadeye tepki gösteren bazı partililer, Kılıçdaroğlu'nun partiyi demokratik bir şekilde yönetemediği eleştirilerinde bulundular. Özellikle Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun bu tanımlamayı kendisine ve diğer potansiyel rakiplere yönelik olarak yaptığını savundu. Özel, partinin iç demokrasisinin önemine vurgu yaparak, partinin liderinin demokratik yollarla seçilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun "ama görünür hale gelmesi lazım" ifadesine de tepki gösterdi ve böyle bir kişinin nerede olduğunu ve hangi görevlerde denendiğini sordu.[23] Kemal Kılıçdaroğlu'nun "partiyi güvenli bir limana teslim etmek" benzetmesine de itiraz eden Özel, bu ifadeyi "O gemiyi tehlikeli sulara kim sürükledi?" sorusuyla eleştirdi.[23]

5 Kasım 2023’te gerçekleştirilen kongrede rakibi ve mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında 2. turda 812 oy ile CHP genel başkanı seçildi.