Üniversite öğrencilerinin en büyük derdinin barınma olduğunu söyleyen Kaya, “Hükümet yetkilileri ve belediyeler yurt olarak kullanabilecek kamu binalarını, bir an önce yurtlara dönüştürmelidir” dedi.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde başlayan “barınma telaşıyla” ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Çocukları üniversiteye yerleşen ailelerin ekonomik krizden dolayı kara kara düşündüğünü söyleyen Kaya, iktidar ve belediyelerin barınma ve burs konusunda harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
“5 ÖĞRENCİDEN 1’İ KYK YURTLARINA YERLEŞTİ”
Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde üniversite kazanan gençlerin buruk bir sevinç yaşadığına dikkati çeken Kaya, “Üniversite kazandığı illerde, özellikle mega kentlerde öğrenciler ilk olarak barınma sorunuyla uğraşıyor. Bunun nedeni ülkemizde yeterince öğrenci yurtlarının bulunmamasıdır. Şöyle ki rakamlara baktığımızda 2022 yılının verilerine göre Türkiye'de Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 759 bin 838 kapasiteli 776 yurt bulunuyor. Lakin 2021-2022 öğretim yılında Türkiye'de 4 milyon 579 bin ön lisans ve lisans öğrencisi vardı. Yani yuvarlak bir hesaplamayla her 5 öğrenciden sadece 1’i KYK yurtlarına yerleşebildi” ifadelerinde bulundu.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR”
Kaya, çocuklarını ekonomik kriz nedeniyle zor şartlarda okutan ailelere iktidar başta olmak üzere belediyelerin destek vermesi gerektiğine vurgu yaparak, “Türkiye'de öğrenci sayısı hızla artarken KYK yurtlarının sayısı aynı hızla artmıyor. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün verilerine baktığımızda 2017 yılında Türkiye'de KYK yurtlarının kapasitesi 668 bin olarak görünüyor, 2022 yılında ise yukarıda belirttiğim gibi bu rakam 759 bin olmuş. Lakin aynı yıllarda artan öğrenci sayısı 350 bin civarında. Yani her yıl KYK yurdunda yer bulmak öğrenciler için daha da zorlaşıyor. Bu nedenle hükümet yetkilileri ve belediyeler yurt olarak kullanabilecek kamu binalarını, bir an önce yurtlara dönüştürmelidir. Onun dışında özel yurtlarda fiyatların makul seviyelere gelmesi için vergi indirimleri yapılmalı, teşvikler verilmeli ve mali denetim yoluyla fahiş fiyatların önüne geçilmelidir. Herkes özellikle yetki sahipleri gençlerimiz için elini taşın altına koymalıdır” şeklinde konuşu.