Besinler arasında en güçlü antioksidan kaynağı olarak ön plana çıkan nar, C vitamini ve mineraller açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kış aylarında sevilerek tüketilen nar, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Meyvesi bakımından insan sağlığına olumlu etkiler sunan bu meyvenin kabuğu da en az meyvesi kadar yararlıdır.
Birçok kişi tarafından çöpe atılan nar kabukları, bu yazımızın okunmasının ardından bir daha çöpe atılmayacak. Farklı amaçlar için kullanılabilen nar kabuklarını sizler de ister çay olarak tüketebilir isterseniz de cilt bakım ürünlerinizin arasında dahil edebilirsiniz. Nar kabuklarını nasıl değerlendireceğiniz karar vermek için hadi yazımızın içeriğine geçelim!
Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Nar kabuğunun nasıl kullanılacağına değinmeden önce ilk olarak bu mucizesi şifa deposunun insan sağlığına olan olumlu etkilerinden bahsedelim. Nar kabuğunun en çok bilinen faydaları arasında şunlar yer alır;
* Nar kabuğu tam bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede vücutta biriken toksinlerin kolay bir şekilde atılmasını sağlar
* Sigara ve alkol tüketen kişilerin iç organlarında meydana gelen hasarın onarılmasına yardım eder
* Akciğer ve karaciğerin temizlenmesini sağlar
* Sindirim sistemi bozukluklarını tedavi eder
* İshalin kesilmesini sağlar
* Sıvı kaybını önler ve bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur
* Kan dolaşımını hızlandırır, yüksek tansiyonunu düşür
* Kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini azaltır
* Nar kabuğunun suyu ile yapılan gargara, diş ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir
* Diş eti iltihaplarının giderilmesini sağlar
* Cilt bakımı için kullanılacak olan nar kabuğu, cildin daha yeni ve genç görünmesini sağlar
* Yanık, kesik ve böcek ısırıklarının iyileşme sürecini hızlandırır
* Grip, nezle, bronşit ve boğaz ağrılarının tedavisinde etkilidir
* Saç derisinin ihtiyacı olan bakımı sağlar
* Anemi rahatsızlığına iyi gelir
* Enerji verir
* Eklem ve kas ağrılarını giderir
Nar Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Nar kabuğu yaş ya da kuru halde kullanılabilir. Uygun bir kap içerisine su ve nar kabukları koyulduktan sonra kaynatılıp, on dakika boyunca demlenmesi beklenirse daha sonra süzülerek çay elde edilebilir. Nar kabuğundan elde edilen çay, günde bir bardak olacak şekilde tüketilebilir. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve özellikle sigara ile alkolün olumsuz etkilerinin önüne geçilebilir.
Elde edilen nar kabuğu çayı cilt bakımında da kullanılabilir. Demlenen çay soğuduktan sonra bir sprey şişesinin içerisine aktarılabilir ve yüz pamuğu yardımı ile cildin temizlenmesi sağlanabilir. Rutin yüz bakım işlemlerinin tamamlanmasının ardından son olarak nar kabuğu suyu ile cildin temizlenmesi ve durulanmaması gerekir. Bu sayede cilt hücrelerinin yenilenmesi, sivilce oluşumunun engellenmesi ve daha canlı bir cilde sahip olunması sağlanabilir.
Narın Besin Değeri
Nar kabuğunun kaynatılması ile çayının elde edilmesinin yanı sıra nar kabukları toz haline getirilerek de tüketilebilir. Salataların içerisine ilave edilebilen nar kabuğu tozu aynı zamanda bir kase yoğurdun içerisine eklenerek de afiyetle tüketilebilir. Nar kabuğunun insan sağlığına sunduğu olumlu etkilerden yararlanmak için düzenli bir kullanımın sağlanması gerekir. Aksi halde herhangi bir fayda edilmesi mümkün değildir.
Bir narın sahip olduğu ve insan vücuduna kattığı besin değerleri ise şu şekildedir;
* 18,7 gram karbonhidrat
* 1,67 gram protein
* 1,17 gram yağ
* 4 gram lif
* 3 mg sodyum
* 236 mg potasyum
* 10 mg kalsiyum
* 7 iu A vitamini
* 10,2 iu C vitamini