Yaşam

Naci Görür’den Marmara depremi yorumu: Riskli fayları sıraladı?

Marmara Ereğlisi ve Datça'da meydana gelen depremler, Türkiye’nin fay hatları üzerindeki konumunu bir kez daha gündeme getirdi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda dikkat çekici ayrıntılara yer verdi.

Abone Ol

MARMARA EREĞLİSİ VE KUMBURGAZ FAYI

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelen 3.5 büyüklüğündeki depremin, beklenen Kumburgaz Fayu’yla doğrudan ilişkili olmadığını belirtti. Şu ifadeleri kullandı:

"Marmara Denizi'nde olan 4'den küçük depremleri değerlendirmiyoruz. Son deprem Marmara Ereğlisi açıklarında meydana geldi. Burasının doğusunda yer alan Kumburgaz Fayında deprem bekliyoruz. Ancak Tekirdağ Fayı daha önce kırıldı. Bu bölgede depremler daha çok gaz çıkışları nedeniyle çökellerde meydana gelen deformasyonlardan kaynaklanıyor."

Görür, kilitli faylarda böylesine küçük depremlerin normal olduğunu vurgulayarak, bu durumun fay üzerinde stres birikimiyle ilişkili olabileceğine dikkat çekti.

DATÇA VE HELEN-KIBRIS YAYI

Görür, Datça açıklarında meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi ise Helen-Kıbrıs Yayı ile ilişkili olarak yorumladı. Şu ifadelerle bölge hakkındaki görüşlerini paylaştı:

"Girit Adası açıklarında ardı ardına depremler oluyor. En son deprem 4.8 büyüklüğündeydi. Depremler, Plini-Strabo zonu üzerinde meydana geliyor. Biliyorsunuz, bu zon Helen-Kıbrıs Yayı'nın bir parçası."

FAY HATLARINA DİKKAT

Deprem uzmanları, Marmara ve Ege bölgesindeki aktif fay hatlarının güncel durumunu takip etmenin hayati önem taşıdığına vurgu yapıyor. Marmara Bölgesi’nde özellikle Kumburgaz ve Tekirdağ fayları üzerindeki risklere dikkat çekiliyor.