İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman'da "Depreme Dirençli Kentler Sempozyumu"nda konuştu. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Görür, günümüzde birçok insanın ve siyasilerin "dirençli kentler" deyimini kullanmaya başladığını ifade etti.
BİR NUMARALI GÜNDEM DEPREM
Hem vatandaşları hem de yetkilileri uyaran Görür, şöyle konuştu:
"Hükümet veya muhalefet cephesindeki belediye başkan adayları halka vadettiğinde deprem dirençli kentler inşa edeceğiz diyorlar. Bu elbette ki 6 Şubat depreminin farkındalığı. Bu coğrafyada, 13,6 milyon sene önce deprem mekanizması oluştu. 13,6 milyon seneden beri depremler devam ediyor. Daha milyonlarca yıl devam edecek. O yüzden bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.”
NE YAPABİLİRİZİ ARAŞTIRMALIYIZ
“Şimdi biz depremleri durduramayacağımıza göre her depremde de 10 binleri, 50 binleri toprağa veremeyeceğimize göre ne yapabilirizi araştırmalıyız. Depremde ayakta durmak için deprem dirençli kentler yapabilir."
“DEPREM OLACAK MI?”
Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür,
Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde depremi üretir. Bu bölge de sürekli olarak 7 ve 7'nin üzerinde depremlerle tahrip olmuştur.
Deprem yaşayan bir kentin insanlarısınız. 'Deprem olacak mı?' demek, güneş doğacak mı, akşam olacak mı demek kadar abes bir şey. Adıyaman kendi depremini yaşamadı. Siz komşunun depremini duydunuz.
O deprem nereden geldi? Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için siz de yakın olduğunuz için onu duydunuz. Bu deprem olduğunda içindeki enerjinin yüzde 20'sini kırılmamış faylara veya komşu faylara transfer eder.
Şimdi düşünün bu fay kırıldığı zaman tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına tek gelen bir enerjiyi açığa çıkardı. Muazzam bir enerji.
DOĞU ANADOLU FAY HATTI
Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Bingöl, Elazığ, Muş'a kadar devam eden Doğu Anadolu Fay Hattı, Erzincan'la birlikte Kuzey Anadolu Fay Hattı'yla birleşiyor.
Muhabir: Haber Merkezi