AA muhabirinin Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Bakanlık, mesleki eğitime yönelik "Beceri Geliştirme Programı" adı verilen yeni bir uygulamayı hayata geçirecek.
Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin meslek liselerine ücretsiz olarak katılabileceği uygulama, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Konya, Mersin, Rize, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa olmak üzere10 ildeki 196 okulda hayata geçirilecek. Pilot uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.
Meslek liselerinde gerçekleştirilecek "el sanatları atölyeleri" olarak da bilinen yeni uygulama ile ortaokul öğrencilerinin temel becerileri erken yaşlarda geliştirilecek.
Yeni program aynı zamanda öğrencilerin temel mesleki becerileri küçük yaşlarda keşfetmelerine ve kazanmalarına yardımcı olmayı, akademik ve mesleki başarılarını artırmayı, onlara geniş kariyer seçenekleri sunmayı, iş hayatına uyumlarını kolaylaştırmayı ve yaşam boyu öğrenme felsefesini öğretmeyi amaçlıyor.
ZAANAT OKULU NEDİR VE NASIL KAYIT OLUNUR?
Beceri Geliştirme Programı, kamu ve özel örgün eğitim kurumlarında en az 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören gönüllü öğrencileri kapsayacaktır. İlerleyen süreçte lise öğrencileri de programa başvurabilecek.
Beceri Geliştirme Programının uygulanmasına yönelik olarak mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan alanlardaki temel becerileri kapsayan ders planları kullanılarak “55 ders planı” hazırlandı.
Kursa katılan tüm öğrenciler öncelikle 8 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacak.
Meslek liselerinde uygulanacak programda "zanaat atölyelerinde" öğrenciler , yeme-içme hizmetleri, bilişim, el sanatları, elektrik-elektronik, metal, gıda teknolojileri, mobilya ve iç mekan, grafik ve fotoğrafçılık, tarım ve radyo televizyon alanlarını tercih edebilecek.
Dersler arasında ileri bilişim kavramları, elektronik taksonomi, toprak, arazi hazırlığı, bitki bakımı, yumurta pişirme, pekmez üretimi, kolay hamur işleri, bilgisayarda fotoğraf düzenleme gibi 55 seçenek bulunmaktadır.
Mevzuatta değişiklik yapıldı
Beceri Geliştirme Programının uygulanmasına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı Destek ve Yetiştirme Kursları Yönergesinde değişiklik yapılarak uygulama kılavuzu hazırlandı.
Kılavuza göre derslerin açılış, kapanış, onay, öğretmen-öğrenci kayıtları, ders programları gibi işlev ve işlemleri için e-Ders Modülü (https://e-kurs.meb.gov.tr) oluşturuldu.
Derslere katılmak isteyen öğrencilere sınıf seviyelerine uygun eğitim verilecektir.
Öğretmenler sadece çalıştıkları kurs merkezinde açık olan ve alanlarına uygun derslerde çalışacaklardır. Kurslarda günlük eğitim süresi en fazla 6 ders saati olacaktır.
Özel eğitim kurumları veya herhangi bir yayınevi ile işbirliği yapılarak ders açılamaz.
Öğrencinin beceri geliştirme programlarındaki başarısı, ilgili ders programının özelliklerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre belirlenecektir.
Beceri geliştirme programlarını başarıyla tamamlayanlara modül başarı sertifikası verilecek ve belgeler öğrencinin e-Portföyüne işlenecektir.
Beceri Geliştirme Programının uygulamaya alınmasının ardından sisteme yeni dersler eklenmeye devam edilecektir.
İlk programı bu yıl yaz tatilinde başlayacak.