Ekonomi

Merkez Bankası para politikası metnini yayımladı: KKM uygulaması kaldırılıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılında uygulanacak para politikalarına yönelik detayları paylaştı. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı takvimi ve 2025 yılı ekonomik yol haritası açıklandı. Buna göre KKM uygulaması kaldırılıyor.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılında uygulanacak para politikalarına yönelik detayları paylaştı. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı takvimi ve 2025 yılı ekonomik yol haritası açıklandı.

PARA POLİTİKASI KURULU 2025 TAKVİMİ

Merkez Bankası, 2025 yılında PPK toplantılarının sekiz kez yapılacağını duyurdu. Toplantıların tarihleri, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilecek ve para politikasının temel iletişim araçları, PPK duyuruları ile enflasyon raporları olacak. Yılda dört kez yayımlanacak olan enflasyon raporları, TCMB’nin temel stratejilerini kamuoyu ile paylaşacak.

2025 YILINDA KKM SONLANDIRILIYOR

Duyuruda en dikkat çeken nokta, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 2025 yılında sonlandırılmasının planlanması oldu. TCMB, dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle Türk Lirası varlıklara olan talebin artmaya devam edeceğini öngörüyor.

DÖVİZ KURU POLİTİKASI VE DALGALI REJİM

2025 yılında da dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek. Merkez Bankası, kur düzeyini belirleme amacıyla döviz alım ve satım işlemi yapmayacağını belirtti. Bu politika, piyasa dinamiklerinin döviz kurunu belirlemesine olanak tanımayı hedefliyor.

KREDİ VE MEVDUAT POLİTİKALARINDA YENİ DÜZENLEMELER

Merkez Bankası, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülmeyen gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla ilave makroihtiyati adımlar atabileceğini açıkladı. Ayrıca, kredi büyüme sınırları ve düzenlemeler kapsamında sağlanan istisnalar yıl içinde gözden geçirilecek.

TL VARLIKLARA GÜVEN ARTACAK

TCMB, dezenflasyon sürecinin etkilerini daha belirgin hale getirmeyi amaçlıyor. Bu süreçte, Türk Lirası varlıklarına olan talebin güçlü kalması bekleniyor. Bu strateji, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların TL cinsinden varlıklara ilgisini artırmayı hedefliyor.