BALIKÇILAR ZOR DURUMDA

2021 yılında Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj, tekrar su yüzeyinde görülmeye başladı. Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinden ava çıkan balıkçılar, deniz salyası nedeniyle ağlarını kullanamaz hale geldi.

3 AYDIR AVA ÇIKAMIYORUZ

70 yıldır balıkçılık yapan Aydın Şengül, müsilaj nedeniyle balıkçılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, "Ağlarımız yırtılıyor, tamir etmek zorunda kalıyoruz. Balık Marmara'ya girmiyor. 3 aydır ava çıkamıyoruz" dedi.

Balıkçı Cezmi Koç ise "Denize çıkıyoruz ama ağlarımızın durumu ortada. Müsilaj ağlarımızın gözeneklerini tıkıyor ve verim alınamıyor. Devletin bir an önce çare bulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

MÜSİLAJA NEDEN OLAN ETKENLER

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, müsilajı oluşturan temel sebepleri şu şekilde açıkladı:

Yılmaz Özdil'e ne oldu, hastalığı ne? Sağlık durumu nasıl? Yılmaz Özdil'e ne oldu, hastalığı ne? Sağlık durumu nasıl?

Deniz Suyu Sıcaklığı: Marmara Denizi’nin sıcaklığı son 50 yılda 2,5 santigrat derece arttı. Bu artış, sanayiden gelen sıcak suların etkisiyle daha da hızlanıyor.

Deşarjlar: Marmara'ya günlük 8 milyon metreküp atık su deşarj ediliyor. Bu sular, yeterince arıtılmadan denize bırakılıyor.

Azot ve Fosfor Yükü: Atık sulardaki azot ve fosfor miktarı, müsilajın temel sebeplerinden biri. İleri biyolojik arıtma tesislerinin eksikliği, bu problemin çözülmesini zorlaştırıyor.

EYLEM PLANLARI KAÇINILMAZ

Tecer, çözüm için şu adımları önerdi:

  • Deniz salyasının sebeplerini ortadan kaldıracak biyolojik arıtma tesisleri kurulmalı.
  • Sanayi kaynaklı sıcak su deşarjları sınırlandırılmalı.
  • Deşarj standartları yeniden düzenlenmeli ve denetimler sıklaştırılmalı.

Muhabir: Haber Merkezi