Sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce mutlaka yıkanmaları gerektiği bilinmektedir. Bu yıkama, mikroorganizmaların yanı sıra zararlı maddele içeren tarım ilaçlarının temizlenmesi için de gereklidir. Ancak güçlü besin değerleri sayesinde kırmızı et ile yarışan faydalara sahip olan mantar için bu bilgi geçerli değildir.
Mantar, birçok türü ile doğada bulunan sebzelerden biridir. Güçlü besin değerleri sayesinde vücudu pek çok açıdan destekleyen bu ürün, uzmanların değerlendirmelerine de sık sık konu olur. Mantarın sağlık açısından faydalı olduğunu ve düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu noktada ürünün temizliği ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. İşte mantar temizliğine dair bilinmesi gerekenler…
MANTARI YIKAMAYIN
Mantar süngerimsi bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda mantarın tüketilmeden önce yıkanması, üzerinde bulunan tüm zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların iç kısma nüfus etmesine yol açacaktır.
Uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilen mantar temizliğinde kesinlikle su kullanılmamalıdır. Mantar temizliğinde ‘soyma’ işlemi uygulanmalıdır. Yapısı gereği soyulmaya müsait olan bu sebze bir bıçak yardımı ile dış zarından arındırılmalıdır. Kabukları soyulan mantar temiz bir bez veyahut da bir peçete ile silinmelidir.
MANTARIN KARARMASI NASIL ENGELLENİR?
Mantar, yapısı gereği hemen kararabilen bir sebzedir. Bu neden ile soyulduktan sonra o dakika içerisinde tüketilmeyecek olan mantarların doğru bir şekilde muhafaza edilmeleri gerekir.
Mantarların kabukları soyulmadan yıkanmaması gerektiklerini, kabukları alındıktan sonra ise su ile temas edebileceklerini belirten uzmanlar, bu noktada kararmayı önleyen bir tarif paylaştı. Söz konusu tarife göre mantarların kabukları alındıktan sonra su dolu bir kaba alınmaları ve o suya da birkaç damla limon damlatılması yeterlidir.
Mantar ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise pişirme süreci ile ilgilidir. Mantar, yüksek ısıda pişirilmesi gereken bir sebzedir. Yüksek ısıda hızlı bir şekilde pişirilen mantar besin değerlerini kaybetmez. Bu da sebzeden vitamin ve mineral açısından tam verim elde edilmesini sağlar.