CHP'den Eminönü'nde Filistin'e destek mitingi! CHP'den Eminönü'nde Filistin'e destek mitingi!

Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarına mesafeli duran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’nin ön seçim kararına nasıl yaklaşacak? Kulislerde konuşulan detaylar, Yavaş’ın adaylık sürecine bakış açısını gözler önüne seriyor.

Ön seçim kararı ve Yavaş’ın tutumu

CHP, Cumhurbaşkanı adayını ön seçimle belirleme kararı aldı. Ancak, bu süreç parti içinde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ön seçime tam destek verdiği, buna karşın Mansur Yavaş’ın daha temkinli yaklaştığı konuşuluyor.

Yavaş, yaptığı açıklamada öncelikli meselenin aday tartışmaları değil, ekonomik sıkıntılar olduğunu belirtti. “Aday belirlemek için çok erken, toplumun bu tartışmalarla zaman kaybetmemesi gerekiyor” diyerek, bu sürecin ilerleyen dönemde değerlendirilebileceğine işaret etti.

CHP içindeki ayrışma: Yavaş ve İmamoğlu’nun farklı görüşleri

Ön seçime sıcak bakan Ekrem İmamoğlu, CHP içindeki bu sürecin parti içi demokrasi açısından önemli olduğunu savundu. “Değerli Başkanımız Mansur Yavaş’ın farklı bir görüşü olabilir ama biz en doğru yolu bulacağız” diyerek uzlaşma mesajı verdi.

Buna karşılık Mansur Yavaş’ın ön seçim konusundaki çekinceleri, parti içindeki dengeleri farklı bir noktaya taşıyabilir. Kulislerde, Yavaş’ın ön seçime katılmayarak kendisini geri planda konumlandıracağı ve bu yolla etkinliğini koruyacağı yorumları yapılıyor.

Yavaş’ın adaylık konusundaki son açıklaması

7 Şubat’ta düzenlenen basın toplantısında Mansur Yavaş, adaylık tartışmalarına noktayı koydu. “Beş yıl boyunca ‘Kim aday olacak?’ sorusuyla vakit kaybettik. Şimdi de bunu bilinçli olarak tartışıyorlar” diyerek, ekonomiye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Bir gazetecinin “CHP’nin erken aday belirleme sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise “Sonuna kadar emeklilerimizin ve asgari ücretlilerin yanında olacağız” yanıtını verdi. Bu açıklamalar, Yavaş’ın adaylık sürecine mesafeli durmaya devam edeceğini gösteriyor.

Ön seçim konusunda CHP genel merkezi nasıl bir yol izleyecek?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Parti Meclisi toplantısı öncesinde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile bir araya gelecek. Görüşmenin ana gündemi, ön seçim süreci ve adaylık konusunda yaşanan görüş ayrılıklarını gidermek olacak.

Parti Meclisi’nin ön seçim kararını onaylaması halinde Mansur Yavaş’ın bu sürece nasıl dahil olacağı ise belirsizliğini koruyor. Kulislerde, Yavaş’ın CHP üyelerinin katıldığı bir seçim sürecinde yer almamayı tercih edebileceği konuşuluyor. “Ön seçime girmeyerek de etkisini gösterebilir” diyen siyasetçilerin yorumları dikkat çekiyor.

Kaynak: Gazete Duvar