MADENİ PARALARIN AĞIRLIKLARI AZALTILDI
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir’in belirttiğine göre, madeni paralarda ağırlık azalışı yaşanıyor. 1 TL’nin ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama, 50 kuruşun ise 6,8 gramdan 5,5 grama düştü. Ancak döviz kurlarındaki artış, metal fiyatlarını da etkileyerek madeni paraların maliyetlerini önemli ölçüede yükseltti.
MAHFİ EĞİLMEZ’DEN ENFLASYON VURGUSU
Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e’de katıldığı bir yayında bu durumu değerlendirdi. Madeni 1 liranın maliyetinin 3 liraya ulaşmasını şu sözlerle açıkladı:
“Bu, enflasyonun yarattığı bir durum. Metal fiyatlarındaki artış nedeniyle 1 lira 3 liraya mal ediliyor. Oldukça ciddi bir olay.”
Eğilmez ayrıca, kağıt paraların üretim maliyetinin daha düşük olmasının bu soruna şimdilik çözüm sunduğunu belirtti:
“Kağıt parayı ucuza mal ediyoruz. Ama 1 TL gibi madeni paralar hala çok kullanılıyor mu emin değilim. Para üstü olarak veriliyor ama çok yaygın bir kullanımı yok gibi.”
TEK ÇÖZÜM: ENFLASYONU DÜŞÜRMEK
Eğilmez, madeni paraların üretim maliyetlerindeki bu artışın tek çözümünün enflasyonu düşürmek olduğunu ifade etti:
“Enflasyonu düşürmekten başka bir çözüm yok. ABD’de örneğin, 50-100 yıldır 1 dolar, 1 dolardır. Orada da enflasyon var ama 1 dolarla hala bir şey alabilirsiniz. Bizde ise madeni paraları yürürlükten kaldıramazsınız; bu, para biriminizin önemiyle ilgili.”
İRONİK YORUM: "DAYAK BİLE YENEBİLİR"
Eğilmez, konuyla ilgili mizahi bir örnek de verdi. ABD’de bir otele gidip bagaj taşıyan birine 1-2 dolar bahşiş verildiğinde bunun memnuniyetle karşılandığını, ancak Türkiye’de aynı durumun farklı tepkilere yol açabileceğini belirtti:
“ABD’de 1 dolar verdiğinizde adam sevinir. Ama Türkiye’de bagaj taşıyana 1 TL verirseniz dayak bile yiyebilirsiniz.”