Lokantalarda özellikle pilavın yanında tercih edilen patlıcan musakkanın lezzetinin ayrı olduğu herkes tarafından kabul edilir. Evde yapılan patlıcan musakkanın tadı her ne kadar lokantada yapılana benzetilmek istense de bir türlü aynı lezzet elde edilmez. Bu kural şimdi okuyacağınız tarif ile artık tarihe karışacak.
Patlıcan severlerin en çok tercih ettiği yemeklerin başında gelen patlıcan musakka, sizler için hazırladığımız tarif ile lokantalardaki ustaların ellerinden çıkan tadı evlerinize taşıyacak. Oldukça kısa bir süre içerisinde hazırlayabileceğiniz patlıcan musakka, akşam yemeği için enfes bir seçenek olacak.
Lokanta Usulü Patlıcan Musakka İçin Gerekli Olan Malzemeler
Lokanta usulü patlıcan musakka hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanıyor;
- 3 adet orta boy patlıcan
- 250 gram kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 adet büyük boy domates
- 1 adet sivri biber
- 10 dal maydanoz
- 2 tatlı kaşığı salça (varsa ev yapımı salça kullanımı yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır)
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Su
- Yemeğin suyu için ayrı olarak iki tatlı kaşığı salça
Lokanta Usulü Patlıcan Musakka Nasıl Hazırlanır?
Pilav ve salata ile servis edebileceğiniz lokanta usulü patlıcan musakka hazırlamak için ilk olarak patlıcanları alacalı olarak doğrayın ve bir kap içerisinde hazırlayacağınız tuzlu suya alın. Patlıcanlar tuzlu su içerisinde beklerken, yemeğin kıymalı iç harcını hazırlamak için ilk olarak soğanları küp küp doğrayın. Soğanları doğradıktan sonra az miktarda bir sıvı yağ kullanarak kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra kıymayı soğana ilave edin ve bir iki tur karıştırın. Ardından doğramış olduğunuz domatesleri, biberleri ve maydanozu da iç harç için tencerenize ekleyin. Domatesin suyunun çekilmesinin ardından iki tatlı kaşığı salçayı karışıma ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatın.
İç harç tamamlandıktan sonra patlıcanları kızartın ve yağını çekmek için havlu peçetenin üzerine alın. Ardından fırın tepsisine önce patlıcanları, üzerine ise kıymalı iç harcı yerleştirin. Bu sırada yemeğin geldiği seviyeye yakın oranda bir suya iki tatlı kaşığı salça ekleyin ve tepsideki yemeğin üzerine dökün. Ardından patlıcan musakka pişmesi için fırına verilebilir. Yemeğin suyu bir iki parmak azaldığında lokanta usulü patlıcan musakkanız hazır hale gelir. Fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığını veren yemek, afiyetle tüketilebilir.
Lokanta Usulü Patlıcan Musakka Yapmanın Püf Noktaları
Lokanta usulü patlıcan musakka tarifinde özellikle ev yapımı salça kullanılmaya özen gösterilmelidir. Bu sayede tam olarak aranılan tat elde edilebilir. Aynı zamanda iç harç hazırlanırken çok fazla yağ kullanmamaya da özen gösterilmelidir. Nitekim patlıcanlar kızartılırken de bir miktar yağ çekeceği için yemeğin çok fazla yağlı olması durumu yaşanabilir.
Yemeğin servis edilmesi sırasında ise tabaklara alınan porsiyonların üzerine yemeğin suyundan çok fazla eklememeye özen gösterin. Bunun nedeni ise yemeğin fırınlandığı zaman yağını suya salmasıdır. Patlıcan musakka yaparken bu püf noktalarını göz önüne alarak aradığınız lokanta lezzetini elde edebilirsiniz.
Patlıcan Musakkanın Bir Porsiyonu Kaç Kalori?
Bu tarif ile yapacağınız lokanta usulü patlıcan musakka ortalama olarak iki kişiliktir. Bir porsiyon patlıcan musakka ortalama olarak 240 gram olarak hesaplanır ve bu da 173 kaloridir.