Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yayımlanan verilere göre, gezegeni serinleten La Nina hava olayına rağmen, Ocak 2025 en sıcak ocak ayı olarak kaydedildi.
Dünya 2024’te en sıcak yılını yaşamış ve ortalama sıcaklık artışı ilk kez 1,5 dereceyi geçmişti. Ocak 2024’te ortalama sıcaklık 13,14 derece olarak kaydedilmişken, 2025 yılının aynı döneminde ortalama sıcaklık 13,23 dereceye yükseldi.
Sanayi öncesi dönem ortalaması aşıldı
Copernicus verilerine göre, Ocak 2025 sıcaklıkları sanayi öncesi dönem olarak kabul edilen 1850-1900 yıllarının ortalamasının 1,75 derece üzerine çıktı. Avrupa'da ise bu fark 1,80 derece olarak ölçüldü.
Bu ölçümler, iklim değişikliğinin küresel sıcaklık üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Avrupa en sıcak ikinci ocağını yaşadı
Avrupa genelinde, Ocak 2025, 2020 yılından sonra en sıcak ikinci ocak ayı olarak kayda geçti. Uzmanlar, bu sıcaklıkların iklim krizinin etkilerini göz ardı edilemeyecek seviyeye çıkardığını belirtiyor.
İklim uzmanlarından çarpıcı açıklamalar
Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi İklim Stratejisi Lideri Samantha Burgess, sıcaklıklarla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Ocak 2025, tropikal Pasifik bölgesinde La Nina koşullarının gelişmesine ve küresel sıcaklıklar üzerindeki geçici soğuma etkisine rağmen, son iki yılda gözlemlenen rekor sıcaklıkların devam ettiği bir başka şaşırtıcı ay.”
Bu açıklamalar, küresel sıcaklık artışlarının durdurulması için daha radikal önlemler alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.