Döviz piyasalarında yükseliş görülürken, kur korumadan çıkış çıkış yeniden hızlandı. Bu yıl KKM'den 1,2 trilyon lira çıktı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışlar geçen hafta hızlandı. Aralık 2021'de devreye girmesiyle kamuoyuna ciddi bir yük getiren riskten korunan döviz hesaplarının tasfiyesi devam ederken, sistemde sadece dövizden KKM'ye geçiş yapanlar kalıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültenine göre, KKM'nin bakiyesi yüzde 4 azalarak 58 milyar 336 milyar liraya inerek 1 milyar 412 milyar liraya geriledi ve rakamların yayımlanmaya başladığı geçen haftadan bu yana en hızlı orantısal düşüşü kaydetti.

Türkiye'nin brüt dış borcu açıklandı! Peki, Mehmet Şimşek ne demişti Türkiye'nin brüt dış borcu açıklandı! Peki, Mehmet Şimşek ne demişti

Kamuya 1 trilyon zarar

KKM'nin hisseleri Ağustos 2023'te 3,4 trilyon lira ile rekor seviyeye ulaştı ve ardından Merkez Bankası düzenlemeleriyle geri çekilmeye başladı. Özellikle 1 Ocak'tan itibaren TL'ye çevirme seçeneğiyle yeni KKM hesaplarının açılamaması ve mevcut hesapların vade sonunda yenilenememesi tasfiye sürecini hızlandırdı. 2024 yılında 2,6 trilyon lira olan KKM'deki toplam mevduat çıkışı 18 Ekim'de 1,2 trilyon liraya ulaştı. Böylece KKM büyüklüğünün toplam mevduat içindeki payı %7,87'ye geriledi. Ekonomistler, dönemin Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin bütçeye ve dolayısıyla kamuya yük getirmeyecek bir politika aracı olarak uygulamaya koyduğu KKM sistemi nedeniyle halkın iki yılda 1,58 milyar lira zarara uğradığını tahmin ediyor. . Ancak Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre yurt içi döviz mevduatı 18 Ekim'de sona eren haftada 169 milyar 636 milyar dolara yükseldi.

Muhabir: Haber Merkezi